Mistrzostwa Polski Latte Art 2016 w Rumi. Najlepsi bariści w Polsce będą walczyć o tytuł

Redakcja
Najlepsi polscy bariści spotkają się na początku lutego w Rumi, aby rywalizować o tytuł Mistrza Polski Latte Art. Nagrodą za stworzenie najlepszych wzorów na kawie będzie między innymi możliwość wyjazdu na Mistrzostwa Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach. W zawodach 6 i 7 lutego 2016 roku weźmie udział 16 osób, stanowiących elitę w zawodzie baristy. Na zwycięzcę, oprócz cennych nagród rzeczowych i tytułu Mistrza, czeka także zaszczyt reprezentowania naszego kraju na Mistrzostwach Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach.

Jak pokazują doświadczenia poprzednich edycji Mistrzostw Polski Latte Art, poziom zawodów jest bardzo wysoki, a polscy bariści mają coraz lepsze umiejętności, doceniane na arenie międzynarodowej. Dowodem na to jest zwycięstwo, które Agnieszka Rojewska, czyli Mistrzyni Polski Baristów 2015, odniosła na międzynarodowych zawodach Milano Latte Art Challenge 2015 oraz sukcesy Leszka Jędrasika, Mistrza Polski Latte Art 2011, 2012 i 2013, który dwukrotnie był finalistą Mistrzostw Świata Latte Art w latach 2012 i 2013.

- Podczas Mistrzostw oceniany jest nie tylko sam wzór, ale i jego powtarzalność oraz warsztat pracy - wyjaśnia Marcin Michalik, organizator zawodów, Mistrz Polski Latte Art 2010 i Wicemistrz Polski Latte Art 2008. - Osoba, która zwycięży w tak trudnej rywalizacji, naprawdę ma się czym pochwalić. Wierzymy, że udowodni to podczas zawodów w Szanghaju.

Zawody odbędą się w Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven. W sobotę 6 lutego przeprowadzone zostaną eliminacje, a finał rozegrany zostanie w niedzielę. Widzowie, którzy będą chcieli na własne oczy zobaczyć zmagania zawodników, będą mogli także wypić doskonałą kawę serwowaną przez najlepszych baristów w Polsce.

Mistrzostwa Polski Latte Art odbywają się pod patronatem SCAE, czyli Speciality Coffee Association of Europe, branżowego stowarzyszenia, którego celem jest promowanie kawy najwyższej jakości. Zawodnicy oceniani są na podstawie regulaminu obowiązującego w międzynarodowych zawodach z cyklu World Coffee Events.

(materiały prasowe)

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie