Miodami Pomorze stoi, czyli nasz złoty skarb

RedakcjaZaktualizowano 
freeimages.com
Na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego znalazły się aż trzy miody: pszczółkowski, kaszubski i leśny z Biernatki. Miód pszczółkowski Wpływ na smak miodu pszczółkowskiego ma położenie gminy Pszczółki, szczycącej się zarówno swoją nazwą, jak i koronnym, pszczelim produktem.

 - Często niektóre rzepaki dopiero zaczynają kwitnąć, inne już kończą - leżymy 500 metrów od nizin, stąd specyficzny, nierówny rozwój roślinności, silnie uwarunkowany pogodą - tłumaczy Henryk Kamiński, zasłużony pszczelarz. - Dlatego mamy trzy rodzaje miodu: majowy, czerwcowy i lipcowy - wylicza.

 

Czytaj też: Zdrowotne właściwości miodu to nie tylko poprawa odporności

 

Najwcześniejszy miód, majowy (powstający z leszczyny, rzepaku, mniszka, wierzby), charakteryzuje się intensywnym, kwiatowym smakiem i kremowożółtą barwą w postaci stałej. Czerwcowy miód pszczółkowski (z nektaru z łąk i ogrodów) jest nieco delikatniejszy, ma też ciemniejszą barwę. Z kolei składnikiem miodu lipcowego oprócz nektaru jest spadź, a jego kolor może być nawet ciemnożółty. Ma też najbardziej wyrazisty smak z miodów pszczółkowskich.

Chlubą gminy Pszczółki jest ponad 30 pasiek. Żyje w nich ok. 580 rodzin pszczelich, co daje w sumie ok. 30 milionów pszczół. By dowiedzieć się więcej o miodzie, warto wybrać się do Muzeum Miodu w Pszczółkach.

 

Miód kaszubski

Swoim miodem szczycą się także Kaszubi. Pszczoły w regionie muszą się mocno natrudzić, by wyprodukować miód - oblatują różne grupy roślinności, w efekcie nie wytwarzają dużych ilości miodu, ale za to ich produkt jest dużo bogatszy w enzymy.

- Na Kaszubach mamy dużo specjałów, które potem próbuje się przerabiać i sprzedawać, żeby jak najwięcej zyskać - mówi pszczelarz Stanisław Laskowski. - Ale miód kaszubski jest tylko jeden, niepowtarzalny - słodki, a momentami gorzki i zawsze zaskakujący, w zależności od tego, jakie rośliny pszczoły sobie upodobają. Kiedyś znajomy pszczelarz z Warmii podarował mi kilka słoiczków, więc odstawiłem mój miód, żeby zasmakować jego. Po kilku dniach poczułem się dużo gorzej, złapałem przeziębienie. I nikt mi nie powie, że to nie przez odstawienie mojego miodu z Kaszub.

 

Miód leśny z Biernatki

Najmniej znanym z pomorskich miodów jest miód leśny z Biernatki (położonej w gminie Czarne, w powiecie człuchowskim), choć jego wspaniałe właściwości znane są miejscowym od lat. - Jadłem go kilka razy, gdy odwiedzałem rodzinę pod Człuchowem - wspomina pan Stanisław. - Jest gęsty, aromatyczny, powiedziałbym - dziki. Teściowa mówi, że bardzo pomaga jej na chrypkę - dodaje pszczelarz.

Miód z Biernatki pozyskiwany jest z nektaru i spadzi.

 

MIRZ

 

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie