1/5
Miód spadziowy - niezwykle cenny król polskich miodów....
fot. Pixabay

Miód spadziowy - niezwykle cenny król polskich miodów. Wyróżniamy dwa rodzaje: iglasty i liściasty. Dzięki swoim właściwościom chętnie wykorzystywany w kuchni o każdej porze roku.

2/5
Na jego jakość ma wpływ większa zawartość kwasów...
fot. Pixabay

Na jego jakość ma wpływ większa zawartość kwasów organicznych, minerałów, witamin, flawonoidów, a także enzymów. Miód spadziowy jest co najmniej kilka razy cenniejszy od miodów nektarowych. Ma też właściwości antybiotyczne. Zawiera również srebro, cynę, molibden i wanad.

3/5
Spadź, z której powstaje miód spadziowy, nie powstaje...
fot. Pixabay

Spadź, z której powstaje miód spadziowy, nie powstaje każdego roku, a do tego występuje jedynie latem. Z tego powodu cena tej cennej substancji jest większa od innych miodów. Za litrowy słoik trzeba zapłacić 60-80 zł.

4/5
Miód spadziowy pomaga na choroby serca, układu krążenia,...
fot. Pixabay

Miód spadziowy pomaga na choroby serca, układu krążenia, anemie, problemy z układem pokarmowym, problemy z układem moczowym, kamienicę nerkową, astmę, raka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Luksusowy dom mamy Maćka Musiała zachwyca. Musisz zobaczyć te designerskie wnętrza!

Luksusowy dom mamy Maćka Musiała zachwyca. Musisz zobaczyć te designerskie wnętrza!

Zobacz również

Wracają lubuskie derby! Rusza sprzedaż biletów na mecz Falubazu ze Stalą

Wracają lubuskie derby! Rusza sprzedaż biletów na mecz Falubazu ze Stalą

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze

Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze