MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Nałęczowie, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Nałęczowie, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Woźnikach, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Woźnikach, (26.05-1.06.2024)

Polecamy

66 proc. Polaków przywiązuje dużą wagę do wydajności komputerów do pracy

66 proc. Polaków przywiązuje dużą wagę do wydajności komputerów do pracy

Wnioski o zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej tylko do 3 czerwca

Wnioski o zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej tylko do 3 czerwca

Nowe przejście naziemne na granicy Zaspy i Wrzeszcza. Rozpoczyna się budowa

Nowe przejście naziemne na granicy Zaspy i Wrzeszcza. Rozpoczyna się budowa