Dla Polaków włoska kuchnia to przede wszystkim pizza i makarony. Do tego koniecznie sosy i zioła, chociaż te we Włoszech akurat używane są inaczej, niż mogłoby się to wydawać.
- Tak samo, jak Włosi, tak i Polacy są w kuchni tradycjonalistami. Z tą różnicą, że do typowo włoskich dań, pizz czy makaronów, które z natury są bardzo proste, my lubimy dodawać sporo suszonych przypraw i sosów, czym mocno upodabniamy do własnych, polskich smaków. Włoskie potrawy są z kolei minimalistyczne, kierowane właściwym aromatem i smakiem bazowanym na biednej, wiejskiej kuchni. Używa się tego, czym ziemia i natura obdarowała - mówi Daniel Rydzewski, współwłaściciel włoskiej restauracji Sapore w Gdańsku, który przez 10 lat mieszkał we Włoszech, gdzie także prowadził restaurację.
Z perspektywy restauratora konieczne jest oczywiście dostosowanie oferty do gustów i upodobań klienta, dlatego wszystkie mięsa i ryby będące w ofercie Sapore są marynowane w świeżych ziołach i oliwie.
Czytaj też: https://dziennikbaltycki.pl/miejscowka-gdanska-kawiarnia-w-starym-kadrze-wideo/ar/11866492
– Kuchnia czy smaki są oczywiście bardzo subiektywne. Trafiają do nas bardzo różni klienci, zarówno Polacy, jak i obcokrajowcy, często turyści. Zdarzają się tacy, którzy rzeczywiście chcą posmakować czegoś nowego, nietypowego i doceniają lokalny wymiar naszej włoskiej kuchni. Są też tacy, którzy zamawiając u nas typowo włoskie dania oczekują smaków, które dobrze znają, a tak nie zawsze jest. Dużo Polaków jeździ zimą na narty do Włoch i czasami porównują naszą kuchnię ze swoimi urlopowymi doświadczeniami. Jednak na północy Włoch i zimową porą kuchnia jest przecież zupełnie inna od tej, którą my oferujemy. Kuchnię włoską charakteryzuje regionalna różnorodność. Przykładowo, polenty z kiełbasą, tak popularnej na północy, nie znajdzie się na południu Włoch. Koper włoski jest bardzo popularny w Toskanii, a ostre papryczki w Kalabrii itd. – dodaje Daniel Rydzewski, właściciel Sapore.
Korzystać ze źródeł
Kilka tygodni temu kilkoro kucharzy Sapore wyjechało do Włoch, gdzie odbyli specjalnie zorganizowane dla nich, kilkudniowe szkolenie w jednej z tamtejszych restauracji w Umbrii. Lokal prowadzony jest przez dwie panie, które gastronomią zajmują się od dziecka. Miejsce to słynie z dobrej kuchni i jest częścią większego gospodarstwa agroturystycznego, dzięki czemu korzysta m.in. z drobiu własnej hodowli czy wielu innych produktów. Mimo, że na co dzień kucharze Sapore pracują przecież we włoskiej restauracji, wiele rzeczy było dla nich zaskoczeniem. Mogli poznać niuanse tej kuchni i przygotowywanych tam dań. Sami robili makarony typu ravioli, głównie nadziewane, z czego słynie to miejsce. Była też dostawa świeżych trufli, więc mogli zobaczyć, jak je dobrze obrobić, przyrządzali też szlachetny drób, jak perliczki czy przepiórki. Restauracja Sapore w Gdańsku, mimo, że nie ma własnego gospodarstwa, wiele rzeczy stara się powielić w swoich działaniach.
Zobacz: https://dziennikbaltycki.pl/kocia-kawiarnia-bialy-kot-w-gdyni-juz-otwarta-zdjecia/ar/12037568
– Nasze zaopatrzenie dostosowujemy oczywiście do lokalnych realiów, ale zdecydowanie stawiamy na wysokiej jakości produkty. Wołowinę dostarcza nam wyspecjalizowany hodowca z Kaszub, wiele produktów pochodzi od lokalnych producentów, niektóre sprowadzamy też bezpośrednio z Włoch. Wszystkie dania w lokalu są przyrządzane na świeżo – dodaje Daniel Rydzewski z restauracji Sapore.
Jeszcze więcej przestrzeni
Od 15 kwietnia restauracja Sapore działa na znacznie większej powierzchni. Lokal został przebudowany i funkcjonuje teraz na dwóch kondygnacjach. Część restauracyjna zajmuje obecnie blisko 300 mkw. i może pomieścić nawet 160 osób. W sezonie turystycznym funkcjonować będzie dodatkowych 120 miejsc w ramach letniego ogródka. Lokal mieści się na ulicy Tkackiej w Gdańsku czym zdecydowanie urozmaica jej dotychczasowy charakter. W lokalu znajdą coś dla siebie zarówno koneserzy włoskich dań, jak i osoby które nie miały z tego typu kuchnią do czynienia. Dla młodych ludzi, studentów, okolicznych mieszkańców czy turystów atrakcją mogą być codzienne śniadania w promocyjnej cenie (przy zakupie kawy lub herbaty śniadanie kosztuje tylko 1 zł!).
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?