Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MIEJSCÓWKA. Włoska restauracja "Sapore" [WIDEO,ZDJĘCIA]

Szymon Szewczyk
W osiem miesięcy zużyli blisko 3 tony różnego rodzaju makaronu i tyle samo ciasta do pizzy. Najpopularniejsze u nich dania to tradycyjna margherita i lasagne z mięsem, ale do gustu przypadły też gościom grillowana ośmiornica czy spaghetti z owocami morza. Jednak, jak twierdzi współwłaściciel restauracji Sapore w Gdańsku, w prawdziwie włoskiej kuchni jego klienci mają jeszcze sporo do odkrycia. Lokal się właśnie powiększa, więc okazji do tego będzie jeszcze więcej.

Dla Polaków włoska kuchnia to przede wszystkim pizza i makarony. Do tego koniecznie sosy i zioła, chociaż te we Włoszech akurat używane są inaczej, niż mogłoby się to wydawać.

- Tak samo, jak Włosi, tak i Polacy są w kuchni tradycjonalistami. Z tą różnicą, że do typowo włoskich dań, pizz czy makaronów, które z natury są bardzo proste, my lubimy dodawać sporo suszonych przypraw i sosów, czym mocno upodabniamy do własnych, polskich smaków. Włoskie potrawy są z kolei minimalistyczne, kierowane właściwym aromatem i smakiem bazowanym na biednej, wiejskiej kuchni. Używa się tego, czym ziemia i natura obdarowała - mówi Daniel Rydzewski, współwłaściciel włoskiej restauracji Sapore w Gdańsku, który przez 10 lat mieszkał we Włoszech, gdzie także prowadził restaurację.

Z perspektywy restauratora konieczne jest oczywiście dostosowanie oferty do gustów i upodobań klienta, dlatego wszystkie mięsa i ryby będące w ofercie Sapore są marynowane w świeżych ziołach i oliwie.


Czytaj też: https://dziennikbaltycki.pl/miejscowka-gdanska-kawiarnia-w-starym-kadrze-wideo/ar/11866492

– Kuchnia czy smaki są oczywiście bardzo subiektywne. Trafiają do nas bardzo różni klienci, zarówno Polacy, jak i obcokrajowcy, często turyści. Zdarzają się tacy, którzy rzeczywiście chcą posmakować czegoś nowego, nietypowego i doceniają lokalny wymiar naszej włoskiej kuchni. Są też tacy, którzy zamawiając u nas typowo włoskie dania oczekują smaków, które dobrze znają, a tak nie zawsze jest. Dużo Polaków jeździ zimą na narty do Włoch i czasami porównują naszą kuchnię ze swoimi urlopowymi doświadczeniami. Jednak na północy Włoch i zimową porą kuchnia jest przecież zupełnie inna od tej, którą my oferujemy. Kuchnię włoską charakteryzuje regionalna różnorodność. Przykładowo, polenty z kiełbasą, tak popularnej na północy, nie znajdzie się na południu Włoch. Koper włoski jest bardzo popularny w Toskanii, a ostre papryczki w Kalabrii itd. – dodaje Daniel Rydzewski, właściciel Sapore.

Korzystać ze źródeł

Kilka tygodni temu kilkoro kucharzy Sapore wyjechało do Włoch, gdzie odbyli specjalnie zorganizowane dla nich, kilkudniowe szkolenie w jednej z tamtejszych restauracji w Umbrii. Lokal prowadzony jest przez dwie panie, które gastronomią zajmują się od dziecka. Miejsce to słynie z dobrej kuchni i jest częścią większego gospodarstwa agroturystycznego, dzięki czemu korzysta m.in. z drobiu własnej hodowli czy wielu innych produktów. Mimo, że na co dzień kucharze Sapore pracują przecież we włoskiej restauracji, wiele rzeczy było dla nich zaskoczeniem. Mogli poznać niuanse tej kuchni i przygotowywanych tam dań. Sami robili makarony typu ravioli, głównie nadziewane, z czego słynie to miejsce. Była też dostawa świeżych trufli, więc mogli zobaczyć, jak je dobrze obrobić, przyrządzali też szlachetny drób, jak perliczki czy przepiórki. Restauracja Sapore w Gdańsku, mimo, że nie ma własnego gospodarstwa, wiele rzeczy stara się powielić w swoich działaniach.

Zobacz: https://dziennikbaltycki.pl/kocia-kawiarnia-bialy-kot-w-gdyni-juz-otwarta-zdjecia/ar/12037568

– Nasze zaopatrzenie dostosowujemy oczywiście do lokalnych realiów, ale zdecydowanie stawiamy na wysokiej jakości produkty. Wołowinę dostarcza nam wyspecjalizowany hodowca z Kaszub, wiele produktów pochodzi od lokalnych producentów, niektóre sprowadzamy też bezpośrednio z Włoch. Wszystkie dania w lokalu są przyrządzane na świeżo – dodaje Daniel Rydzewski z restauracji Sapore.

Jeszcze więcej przestrzeni

Od 15 kwietnia restauracja Sapore działa na znacznie większej powierzchni. Lokal został przebudowany i funkcjonuje teraz na dwóch kondygnacjach. Część restauracyjna zajmuje obecnie blisko 300 mkw. i może pomieścić nawet 160 osób. W sezonie turystycznym funkcjonować będzie dodatkowych 120 miejsc w ramach letniego ogródka. Lokal mieści się na ulicy Tkackiej w Gdańsku czym zdecydowanie urozmaica jej dotychczasowy charakter. W lokalu znajdą coś dla siebie zarówno koneserzy włoskich dań, jak i osoby które nie miały z tego typu kuchnią do czynienia. Dla młodych ludzi, studentów, okolicznych mieszkańców czy turystów atrakcją mogą być codzienne śniadania w promocyjnej cenie (przy zakupie kawy lub herbaty śniadanie kosztuje tylko 1 zł!).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki