Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Lider 1. Ligi powiększył przewagę. Pierwsza porażka w tym roku Arki

Korzeniowski Warsaw Race Walking Cup już 5 maja 2024

Korzeniowski Warsaw Race Walking Cup już 5 maja 2024

Polecamy

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

Smartfony Infinix NOTE 40 oraz NOTE 40 Pro debiutują w Polsce

Smartfony Infinix NOTE 40 oraz NOTE 40 Pro debiutują w Polsce

Pomorskie drugie od końca w rzetelności konsumentów

Pomorskie drugie od końca w rzetelności konsumentów