Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY SOLONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY SOLONE

Kolejnym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich zasolenie.
Tu wskazane jest, żeby nie mieszać gatunków. Najsmaczniejsze są w tym przypadku są średniej wielkości borowiki, rydze, gąski, maślaki i opieńki miodowe.
Na kilogram grzybów stosujemy 20 dekagramów soli.
Dokładnie opłukane grzyby obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie (5 dekagramów na litr) z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego.
Odcedzamy i płuczemy zimna wodą. Układamy grzyby w wyparzonym słoju i zalewamy solanką w temperaturze pokojowej (15 dekagramów soli na litr wody) tak, żeby przykryć grzyby. Na wierzch warto jeszcze wsypać warstwę soli – będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zepsuciem grzybów. Słój szczelnie zamykamy i… już.
Przed użyciem zasolonych grzybów do różnych potraw wystarczy je wymoczyć.

Za to można dostać mandat w lesie! Sprawdź, czego nie wolno robić w lasach

Zobacz również

Dzień Flagi RP w Jarosławiu. Zobacz zdjęcia z uroczystości

Dzień Flagi RP w Jarosławiu. Zobacz zdjęcia z uroczystości

Najpiękniejsze utwory patriotyczne wybrzmiały w Dniu Flagi RP w Rzeszowie

Najpiękniejsze utwory patriotyczne wybrzmiały w Dniu Flagi RP w Rzeszowie

Polecamy

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Czy czeka nas ponowny wzrost cen w sklepach? Eksperci nie mają wątpliwości

Czy czeka nas ponowny wzrost cen w sklepach? Eksperci nie mają wątpliwości

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio