Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Dramat nad jeziorem Głęboczek. Utonęło dwóch mężczyzn [ZDJĘCIA]

Dramat nad jeziorem Głęboczek. Utonęło dwóch mężczyzn [ZDJĘCIA]

Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

NOWE
AKTUALIZACJA
Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

Polecamy

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Borussia - PSG LIVE! Walka o bilety na finał Ligi Mistrzów

Borussia - PSG LIVE! Walka o bilety na finał Ligi Mistrzów

Przedziwny ćwierćfinał. Amerykanka odwróciła losy i zagra z Igą Świątek

Przedziwny ćwierćfinał. Amerykanka odwróciła losy i zagra z Igą Świątek