Temat ten poruszono podczas konferencji „Przemysłowe fermy na Pomorzu a ochrona środowiska”, zorganizowanej przez Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska w Gdańsku. Wzięło w niej udział prawie 80 uczestników, w tym przedstawiciele samorządów gminnych, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Pomorskiej Izby Rolniczej, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego oraz organizacji pozarządowych.
Prowadząca konferencję Danuta Makowska, szefowa RDOŚ w Gdańsku przedstawiła zagrożenia dla środowiska przyrodniczego wynikające z funkcjonowania wielkoprzemysłowych ferm hodowlanych. Są to zagrożenia związane z emisją do powietrza głównie: amoniaku, siarkowodoru, metanu i odorów. Są one najbardziej uciążliwe dla otoczenia.
- W naszym wydziale mamy wiele interwencji związanych z konfliktami społecznymi właśnie na tle uciążliwych odorów powstających zwłaszcza przy produkcji trzody chlewnej - mówi Alicja Mazur , dyrektor wydziału ochrony środowiska Starostwa Powiatowego w Kartuzach. - Choć powstało dużo płyt gnojowych, zbiorników na gnojowicę, w gospodarstwach powstają potężne ładunki odpadów.
Kolejne zagrożenia spowodowane są emisją substancji do gruntu i wód - podawała Danuta Makowska. Tu niebezpieczne jest niewłaściwe zagospodarowanie dużych ilości gnojowicy oraz odpadów w formie pomiotów, padłych zwierząt, opakowań czy sorbentów.
Nie bez znaczenia jest emisja hałasu związana z pracą wentylatorów kurników i chlewni oraz ruchem pojazdów mechanicznych.
Trzeba pamiętać o zagrożeniu mikrobiologicznym, związanym z niewłaściwym magazynowaniem, wylewaniem i utylizowaniem gnojowicy, co może prowadzić do poważnych zagrożeń dla środowiska przyrodniczego oraz zdrowia człowieka. Prelegentka podkreślała, że groźny może być spływ substancji biogennych z pól i miejsc ich magazynowania do wód powierzchniowych i podziemnych. Przeżyźnienie wód śródlądowych i morskich prowadzi do zakwitów glonów, zmniejszenia populacji cennych gatunków ryb, modyfikacji ekosystemów, utraty dennej fauny, zmniejszenia zawartości tlenu w wodzie. Skutkiem będzie pogorszenie warunków turystycznych, zahamowanie rozwoju turystyki na Pomorzu, zamieranie jezior czy eutrofizacja Bałtyku.
Danuta Makowska zwróciła uwagę, że Najwyższa Izba Kontroli wykazała wiele nieprawidłowości w funkcjonowaniu ferm, w tym nieprzestrzeganie prawa środowiskowego, weterynaryjnego i budowlanego. Egzekwowanie zaleceń pokontrolnych dotyczących ferm przemysłowych jest często nieskuteczne.
W powiecie kartuskim
Jak wynika z danych powiatowego lekarza weterynarii w Kartuzach, na terenie powiatu funkcjonują 174 fermy brojlerów, nie licząc 18 stad kur na odchów i 18 stad kur reprodukcyjnych. Najwięcej kurników występuje w gminie Sierakowice (72), Żukowo (31), Kartuzy (17), Stężyca (14), Przodkowo (12), Chmielno (12), Sulęczyno (9) i Somonino (7).
W powiecie kartuskim odnotowano 1549 stad świń, liczących łącznie 45 968 sztuk. Najwięcej stad występuje w gminie Sierakowice (414), Przodkowie (227), Kartuzy (202), Stężycy (178), Żukowie (169), Chmielnie (143), Sulęczynie (122) i Somoni-nie (94). Pogłowie bydła w powiecie sięga 28 249 sztuk, przy czym najwięcej krów występuje w gminie Sierakowice - 631 stad (7 138 sztuk bydła).
Zachować równowagę
- Tylko koordynacja i wspólne działania jednostek samorządowych i rządowych mogą skutecznie przyczynić się do zahamowania nadmiernego rozwoju przemysłowego chowu zwierząt gospodarskich - mówiła Danuta Makowska - Jest to szczególnie ważne ze względu na to, że jednym z priorytetowych sektorów gospodarczych naszego województwa, zgodnie z dokumentami planistycznymi, jest turystyka. Pomorskie charakteryzuje się wieloma walorami przyrodniczo-krajobrazowymi. Ich różnorodność i unikatowość jest kluczowym elementem budującym atrakcyjność turystyczną regionu. Tym bardziej cenne zasoby przyrodnicze w województwie pomorskim powinny podlegać szczególnej ochronie. Zrównoważonemu rozwojowi Pomorza sprzyja nie rolnictwo intensywne, przemysłowe lecz zintegrowane i ekologiczne, nastawione nie na ilość, ale na wysoką jakość produkowanej żywności.
(oprac. na podstawie materiałów prasowych z konferencji)
Janina Stefanowska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?