Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kupujesz mrożone warzywa? Inspekcja sanitarna ostrzega: możesz się zarazić bakterią. Które mrożonki wycofują?

Michał Korn/AIP
...a najlepiej - przynajmniej w sezonie - oprzeć menu na świeżych warzywach!
...a najlepiej - przynajmniej w sezonie - oprzeć menu na świeżych warzywach! Anna Kaczmarz /Polska Press
Mrożone warzywa trzeba przed spożyciem spasteryzować - najlepiej gotując. W przeciwnym przypadku narażamy się na skutki działania groźnych bakterii. Ostatnio jej ofiarami masowo padają amatorzy mrożonej kukurydzy. Ale nie tylko. Jak się bronić przed groźnymi zatruciami pokarmowymi?

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie można zarazić się bakterią Listeria monocytogenes.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą

Wystąpiło ono w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Jak wykazały przeprowadzone analizy w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii wycofano ze sprzedaży wybrane partie mrożonek. - Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych - poinformował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Wycofują ze sprzedaży

Kilka rodzajów mrożonek marki d'aucy produkująca je firma Greenyard Frozen Poland wycofuje ze sklepów i hurtowni. Powód – zagrożenie wystąpienia w mrożonych warzywach bakterii Listeria monocytogenes.

Chodzi o mrożonki marki d'aucy, zawierające kukurydzę:
•Fit Mix marchwiowy 400 g
•Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
•Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
•Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
•Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
•Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

A także jeden produkt marki Pinguin: Kukurydza format opakowania 2,5 kg ze znajdującą się na opakowaniach datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020 r.

O wycofaniu mrożonek, zawierających kukurydzę i powodach tej decyzji firma poinformowała na swojej stronie internetowej. Z kolei Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonek z warzyw, w tym ze słodkiej kukurydzy, należy ugotować przed spożyciem. W pięciu europejskich krajach doszło do zatruć spowodowanych listeriozą. Najbardziej prawdopodobnym źródłem choroby były właśnie bakterie pochodzące z mrożonej kukurydzy.

Czym jest listerioza

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu i leczenie listeriozy

Głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kupujesz mrożone warzywa? Inspekcja sanitarna ostrzega: możesz się zarazić bakterią. Które mrożonki wycofują? - Strefa Biznesu

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki