Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarny Weekend Gdyni: Jedzenie za 5 zł w 40 restauracjach

Renata Moroz
Minidania za 5 złotych to najważniejszy punkt projektu. Czy przypadnie do gustu gdynianom?
Minidania za 5 złotych to najważniejszy punkt projektu. Czy przypadnie do gustu gdynianom? Tomasz Bołt
Gdynia zaprasza na kulinarny rajd za 5 złotych, do projektu przystąpiło aż 40 restauracji.

Najpierw dzwoni, informując, że wpadnie na obiad. Przychodzi zazwyczaj z rodziną - żoną, synem, wnukiem. Ochrona trzyma się z dala. Do tego stopnia, że w ogóle jej nie widać. Zamawia kruchą wołowinę. Konsumuje, dziękuje, wychodzi. Kto? Donald Tusk, premier Rzeczypospolitej.

Ta wiedza pewnie by na jaw nie wyszła, gdyby nie gdyński projekt, czyli Kulinarny Weekend Gdyni. Wczoraj organizatorzy pierwszej w Polsce tego rodzaju akcji, czyli Agencja Rozwoju Gdyni, zabrali dziennikarzy na wycieczkę po tych restauracjach, które do niej przystąpiły. Na szlaku znalazła się i ta, w której bywa premier. Oj, nie dziwimy się prezesowi Rady Ministrów, nie dziwimy! Gust kulinarny premiera sprawdzić jednak może każdy, kto zechce dziś i jutro skorzystać z gdyńskiej oferty. W skrócie wygląda tak - trzeba mieć 5 zł i wyjść z domu. Wybrać restaurację i w wyznaczonych godzinach. tzw. happy hours, spróbować potraw.

Co dostaniemy za owe 5 zł? Ot, chociażby napój na bazie mango (powalający), do tego placuszki z soi i inne drobniejsze hinduskie pyszności. Ba, poda nam to piękna kelnerka odziana w sari. Albo kawałki wołowiny z cebulą, mięso kraba w panierce, ostra papryczka też w panierce, ryż na ostro wedle meksykańskiej receptury, albo zupa rybna, kanapka z wędzoną rybą i inne morskie pyszności podane na polską modłę, albo cukinia grillowana z serem po włosku, albo chrupiące żabie udka po francusku, albo coś z kuchni greckiej, tajskiej, chińskiej, japońskiej. Każdy, kto zechce, będzie mógł spróbować smaku przypisanego do danego kontynentu czy kraju.

Gdynia tylko w samym centrum ma ponad 40 restauracji, na terenie miasta jest ich ponad sto. - Jeśli ten weekend spotka się z aprobatą gości i restauratorów, to niewykluczone, że jeszcze w tym roku go powtórzymy - obiecuje Anna Somorowska, prezes Agencji Rozwoju Gdyni. - W Nowym Jorku weekendy kulinarne rozszerzono do ... dwóch tygodni. Podobne projekty prowadzi też Londyn czy Rio de Janeiro .
Na jedzeniu (choć ono jest tu chyba najważniejsze) atrakcyjność pierwszego gdyńskiego Szlaku Kulinarnego się nie kończy. Otóż w Gemini szefowie kuchni będą gotować i częstować przybyłych gdynian tym, co w garnku wyczarowali. Na życzenie przepisy też pewnie podadzą.

Rajd po restauracjach to jedna z form promocji miasta. Za całość organizacyjną przedsięwzięcia odpowiada agencja, miasto zaś wyłożyło 10 tysięcy złotych na reklamy, foldery i plakaty ( znajdują się w punktach informacji turystycznej i lokalach biorących udział w akcji). Przysłowie mówi, że ...przez żołądek do serca. W tym przypadku do serca Gdyni. Pysznego serca.

Pokazy w Gemini

Sobota
godz. 12-15 pokazy kucharzy (kuchnia polska i międzynarodowa), 15-16 - pokaz autorski gwiazd KUCHNIA. TV (kuchnia wegetariańska), 16-17 - warsztaty i porady kulinarne.
Niedziela
godz. 12-15.30 pokazy kucharzy (kuchnia świata), 15.30-18 - warsztaty i konkursy dla dzieci, 18-19 - wieczór kulinarny z nagrodami. Szczegóły kulinarnego weekendu na stronie Kulinarna Gdynia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki