Przygotowania do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (Internationale Kochkunst Ausstellung)
W halach Międzynarodowych Targów Gdańskich, które są jednym ze strategicznych partnerów polskiej drużyny, odbyła się 4 lutego 2020 roku próba generalna przed konkursem oraz oficjalna nominacja członków Culinary Team of Poland. Wydarzeniu partnerowała też firma Amber Side Sp. z o.o.
Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna 2020
Ta wielka kulinarna impreza io zasięgu międzynarodowym odbędzie się od 14-19 lutego 2020. IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland, która wystartuje dokładnie 17 lutego, między godzinami 9.00-16.00, w Stuttgarcie.
Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są prestiż w środowisku, a przede wszystkim złote, srebrne i brązowe medale.
Krzysztof Szulborski, Executive Team Manager (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, trener kulinarny) oraz Krzysztof Gradzewicz, Executive Team Head Chef (Executive Chef Hotels Amber Side) opowiadają o konkursie:
Czy trudno zakwalifikować się do Olimpiady Kulinarnej?
Zdecydowanie nie jest łatwo. Trzeba przejść szereg kwalifikacji i przede wszystkim mieć duży talent, samozaparcie i należy posiadać czas, aby poświęcić się ogromnemu wyzwaniu
Co daje udział w takim konkursie? Czy otwiera drogę do międzynarodowej kariery kulinarnej?
To przede wszystkim ogromne doświadczenie konkursowe, zapoznanie się z nowoczesną interpretację kuchni na poziomie międzynarodowym oraz oczywiście dumne reprezentowanie naszej polskiej kuchni. Każdy samodzielnie wpływa na swoją karierę, ale na pewno udział w tak prestiżowym konkursie pomaga w budowaniu nazwiska w kulinarnym świecie.
Czy w przygotowywanych na olimpiadzie daniach planujecie wykorzystać lokalne, polskie produkty?
Głównymi naszymi składnikami są lokalne wyroby oraz płody naszej ziemi, dary lasu i wody. Ogromną niepoprawnością byłoby zaprezentowanie naszej lokalnej kuchni na produktach spoza regionu. Oczywiście w naszych propozycjach znajdziemy również ingrediencje z innych zakątków naszego globu, ale dostępne na co dzień w naszym regionie.
Na co stawiacie w swoich daniach?
Stawiamy na tradycję, ale w interpretacji dzisiejszych czasów. Wykorzystujemy stare receptury, mieszając je z nowoczesnymi technikami, ale z poszanowaniem lokalnych tradycji kulinarnych.
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.
W ubiegłych latach Culinary Team of Poland przygotowywała dania wg. starych polskich receptur, wśród których znalazły się m.in. języki kacze w suflecie ziemniaczanym, konfitowany łosoś w maśle z czosnkiem niedźwiedzim, pasztet z polskich grzybów leśnych zapiekanych w otrzewnej, polski śledź nadziewany bałtyckim łososiem i algami, czy też rybna zupa o smaku bursztynu.
Według tegorocznego regulaminu drużyny mają za zadanie przygotować potrawy oparte o lokalne produkty: 4 rodzaje fingerfoods ,6 rodzajów pralin na bazie czekoladzy i owoców, set menu składający się z 5 dań, 4 zakąski, w tym jena wegetariańska, 6 deserów, w tym jeden na bazie owoców, półmisek wegetariański,plater składający się z 4 rolad.
W tym roku, do reprezentacji Culinary Team of Poland powołani zostali:
- Krzysztof Szulborski Executive Team Manager / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Trener kulinarny
- Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef / Executive Chef Hotels Amber Side
- Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza
- Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager / Manager firmy cateringowej „W pół drogi”
- Andrzej Ławniczak Senior Chef / Właściciel firmy „Kreatornia Smaku”, Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
- Ireneusz Koniuszek Chef / Szef kuchni restauracji „Refektarz” w hotelu „Zamek Ryn” w Rynie
- Łukasz Lewandowski Chef / Właściciel restauracji „Mała Cegielnia” w Miszewie, Szef kuchni i właściciel restauracji „Kitchen & Coffee Garden” w Gdańsku
- Kamil Hildebrandt Chef / Head Chef Gastronomy Amber Side
- Damian Dopieralski Chef / Sous Chef Hotels Amber Side
- Michał Przewoźnik Chef / Szef Kuchni ECS Amber Side
- Jacek Kempa Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji „Woła’wina” we Wrocławiu
- Piotr Zawalich Chef / Executive Chef Hotel ,,AMAX” w Mikołajkach, Właściciel firmy ,,Culinary Club By Mazury”
- Sebastian Cichy Chef / Szef kuchni restauracji „Nowosopocka” w hotelu „Eureka” w Sopocie
- Bartosz Zwolankowski Chef / Chef de Partie Hotels Amber Side
- Przemysław Gościniak Chef / Szef kuchni w restauracji „Boska” w Gliwicach
- Łukasz Gościniak Chef / Szef kuchni w hotelu „Mercure Sepia” w Bydgoszczy
- Mariusz Dąbała Chef /Szef kuchni restauracji „Karczma pod Sokołem” w Sokółce
- Mariusz Wolski Chef / Szef kuchni restauracji „Jastny Dwór” w Bąkowie k. Gdańska
- Piotr Lewtak Chef / Kucharz w „Ristorante La Strada” w Stargardzie
- Monika Ignaciuk Head Pastry Chef / Mistrzyni cukiernictwa, Ambasadorka marki „Ambasador 92”
- Wojciech Rzepecki Pastry Chef / Mistrz cukiernictwa, Szef cukierni hotelu „Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront”
- Aleksandra Borowska Pastry Chef / Szef cukierni Amber Side
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?