Kulinarne trendy 2022. Czym jest niebieskie jedzenie? I dlaczego staje się coraz bardziej popularne?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Niebieskie jedzenie. Przesuń strzałkę w prawo, aby zobaczyć przykłady
Niebieskie jedzenie. Przesuń strzałkę w prawo, aby zobaczyć przykłady Paweł Miecznik/Polska Press
Udostępnij:
Pandemia istotnie wpłynęła na zachowania żywieniowe Polaków. Po czasie zamknięcia w domach, gdy próbowaliśmy własnych sił w przyrządzaniu chleba lub sięgaliśmy po oszczędne przepisy, przyszedł czas na nowe doświadczenia kulinarne. Jednym z najsilniejszych trendów kulinarnych prognozowanych na 2022 r. jest tzw. niebieskie jedzenie. O czym mowa?

W 2021 roku Ipsos, międzynarodowe przedsiębiorstwo badające rynek, przygotowało raport „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków 2021”. Sprawdzono, czy nasi rodacy jedzą zdrowiej i czy zwiększyła się liczba osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wyniki są optymistyczne. Według badania, wzrosła świadomość Polaków w kwestii zdrowej żywności, a aż 17 proc. naszych rodaków zadeklarowało ograniczenie spożywania mięsa.

Tendencją, która wpisuje się w chęć zdrowego odżywiania, jest światowy trend określany jako niebieskie jedzenie.
Badacze z holenderskiego wydziału Wageningen University & Research przewidują, że globalny popyt na taką żywność będzie szybko wzrastał.

Niebieskie jedzenie – co to jest?

Według stowarzyszenia „Blue Food Assessment” jest to żywność pochodząca ze zwierząt morskich, roślin albo glonów, które są złowione lub hodowane w środowisku słodkowodnym i morskim. Jako zaletę przedstawia się, że jest to ponad 2500 gatunków lub grup ryb, bezkręgowców, glonów i roślin wodnych, łowionych w celu spożywczym. Podczas debaty ONZ „Food System Summit 2021” niebieska żywość została przedstawiona jako zdrowa i przygotowywana w sposób zrównoważony.

„Niebieska żywność ma kluczowe znaczenie dla odżywiania i bezpieczeństwa żywnościowego milionów ludzi na całym świecie. I jest kamieniem węgielnym źródeł utrzymania, ekonomii i kultury dla wielu społeczności"- stwierdziła dr Agnes Kalibata, specjalna wysłanniczka United Nations Forum on Sustainability Standards, podczas BFA Global Launch Event.

Czy ryby i owoce morza są zdrowe?

Obecnie jedzenie ryb i owoców morza to podstawa diety śródziemnomorskiej, jednej z najpopularniejszych na świecie. Jednak spożywanie zwierząt morskich budzi wiele wątpliwości. Powodem są np. zagrożenia wynikające z zalegania w zatopionych na dnie Bałtyku czy innych zbiorników wodnych wrakach ropopochodnego paliwa i broni chemicznej. Najwyższa Izba Kontroli apeluje o rozpoznanie tego problemu i usunięcie bezpośredniego zagrożenia. Pomimo tych obiekcji uważa się, że żywność morska będzie istotnym źródłem pożywienia w najbliższych latach na świecie, w szczególności w krajach narażonych na gwałtowne zmiany klimatyczne i groźbę braku jedzenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarne trendy 2022. Czym jest niebieskie jedzenie? I dlaczego staje się coraz bardziej popularne? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie