KISZONKI NA ZIMĘ - PRZYGOTOWANIE:
Celowo nie podaję tutaj ilości składników, bowiem zależy ona od rozmiaru naczynia, w którym kisimy - może to być beczka lub wiaderko. Składniki ponadto można dobierać według gustu.
No to zaczynamy: kapustę czyścimy, zdejmujemy górną warstwę liści i kroimy na 4 części. Wykrawamy ze środka rdzeń i znowu każdą część dzielimy na 2-3 fragmenty, tak by zostały dość duże kawałki.
Marchew czyścimy, myjemy i kroimy w poprzek na 4 części. Jeśli marchew jest duża to można również przekroić ją wzdłuż.
Buraki czyścimy, myjemy i również każdego kroimy na 4 części. Czosnek można zostawić w całości, ściągnąć tylko trzeba górną warstwę łusek.
Składniki wkładamy po kolei do naczynia. Na dno dajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Dalej warstwa po warstwie warzywa, od czasu od czasu przekładając burakami i przyprawami. Buraków powinno być około 4-6 szt. na 15-20 litrową beczkę. Układamy składniki do samej góry i ugniatamy mocno. Na wierzch znów dajemy zioła, seler i koper i zalewamy wszystko ciepłą solanką (według podanych powyżej proporcji) tak, by pokryła składniki i przykrywamy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. A potem wstawiamy do chłodniejszego pomieszczenia lub lodówki. Za tydzień można jeść.
KULINARNIE - serwis o kuchni na Pomorzu!
KISZONKI NA ZIMĘ
SKŁADNIKI: |
1 litr wody 60 g soli kamiennej liść laurowy pieprz czarny w ziarnach ziele angielskie seler naciowy koper marchew kapusta biała kalafior 2-3 papryczki ostre buraki czosnek |
DIANA VOLOKHOVA, FINALISTKA II EDYCJI PROGRAMU „MASTERCHEF”
Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni. Fascynuje ją kuchnia Kaukazu. Stara się zaszczepić w Polsce potrawy tamtejszej kuchni. Jest ekspertką w łączeniu zapachów i smaków. Prowadzi bloga www.smakarmenii.pl.
Prowadzi też własną restaurację "Grill Kaukaski".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?