Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne przepisy Diany Volokhovej: Kiszonki na zimę

opr. red.
KISZONKI NA ZIMĘ - JAK JE PRZYGOTOWAĆ?
KISZONKI NA ZIMĘ - JAK JE PRZYGOTOWAĆ? DIANA VOLOKHOVA
Robimy kiszonki na zimę - sprawdź przepis Diany Volokhovej! Rozpoczynamy nasz cykl, w którym autorka bloga smakarmenii.pl oraz finalistka programu "MasterChef" zaprosi do wspólnego gotowania.

KISZONKI NA ZIMĘ - PRZYGOTOWANIE:

Celowo nie podaję tutaj ilości składników, bowiem zależy ona od rozmiaru naczynia, w którym kisimy - może to być beczka lub wiaderko. Składniki ponadto można dobierać według gustu.

No to zaczynamy: kapustę czyścimy, zdejmujemy górną warstwę liści i kroimy na 4 części. Wykrawamy ze środka rdzeń i znowu każdą część dzielimy na 2-3 fragmenty, tak by zostały dość duże kawałki.

Marchew czyścimy, myjemy i kroimy w poprzek na 4 części. Jeśli marchew jest duża to można również przekroić ją wzdłuż.

Buraki czyścimy, myjemy i również każdego kroimy na 4 części. Czosnek można zostawić w całości, ściągnąć tylko trzeba górną warstwę łusek.

Składniki wkładamy po kolei do naczynia. Na dno dajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Dalej warstwa po warstwie warzywa, od czasu od czasu przekładając burakami i przyprawami. Buraków powinno być około 4-6 szt. na 15-20 litrową beczkę. Układamy składniki do samej góry i ugniatamy mocno. Na wierzch znów dajemy zioła, seler i koper i zalewamy wszystko ciepłą solanką (według podanych powyżej proporcji) tak, by pokryła składniki i przykrywamy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. A potem wstawiamy do chłodniejszego pomieszczenia lub lodówki. Za tydzień można jeść.

KULINARNIE - serwis o kuchni na Pomorzu!

KISZONKI NA ZIMĘ

SKŁADNIKI:

1 litr wody

60 g soli kamiennej

liść laurowy

pieprz czarny w ziarnach

ziele angielskie

seler naciowy

koper

marchew

kapusta biała

kalafior

2-3 papryczki ostre

buraki

czosnek
Kulinarne przepisy Diany Volokhovej: Kiszonki na zimę

DIANA VOLOKHOVA, FINALISTKA II EDYCJI PROGRAMU „MASTERCHEF”

Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni. Fascynuje ją kuchnia Kaukazu. Stara się zaszczepić w Polsce potrawy tamtejszej kuchni. Jest ekspertką w łączeniu zapachów i smaków. Prowadzi bloga www.smakarmenii.pl.

Prowadzi też własną restaurację "Grill Kaukaski".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki