Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia kaszubska na topie [ZDJĘCIA, WIDEO]

E. Okoniewska, J. Surażyńska
To mit, że kaszubskie potrawy są tłuste i niezdrowe. Uczniowie pokazali je w nowej odsłonie.

Kuchnia kaszubska jest zdrowa i smaczna. Wykorzystuje tylko najlepsze składniki. Można się było o tym przekonać podczas konkursu kulinarnego „Nowoczesna kuchnia kaszubska”, który odbył się w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. To kolejny konkurs, w którym swoje talenty zaprezentowali uczniowie pionu gastronomicznego. Poczynaniom młodych kucharzy przyglądali się profesjonaliści. Najczęściej w konkursowym menu pojawiała się kaczka, ale też gęsina, sandacz, dorsz. Komisja była zadowolona z efektów, ale też wskazała na pewne błędy.

- We wszystkich potrawach brakowało sosu - mówi Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Kuchnia kaszubska sosem stoi. Trzeba jednak powiedzieć, że potrawy były kreatywne. Niestety, wygrać mogła tylko jedna drużyna, a miarą mistrza jest to, że umie podnieść się po porażce i dalej walczyć.

I miejsce i Puchar Ekonomika - Hanna Szczypior i Patrycja Białk. II miejsce - Natalia Zabrocka i Mateusz Majkowski. III miejsce - Szymon Plutowski i Natalia Szczodrowska.

- Jesteśmy szkołą, która jest kuźnią talentów gastronomicznych - mówi Jarosława Łoncka, dyrektor PZS nr 1 w Kościerzynie. - Jesteśmy pod opieką Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, którzy nie tylko odwiedzają nas po to, by oceniać młodzież, ale także uczyć. Często jest tak, że nasi uczniowie jeszcze nie kończą szkoły, a już mają zapewnioną pracę i możliwości rozwoju. Warto inwestować w młodzież.

Okiem jury

Tomasz Szydzikowski, szef kuchni w restauracji Zielona Brama - Centrum Sportu i Rekreacji w Przywidzu
- Cieszę się, że znalazłem się w komisji, która oceniała prace uczniów. To już 7 edycja konkursu „Nowoczesna kuchnia kaszubska”. Swoje kulinarne talenty prezentowały dwuosobowe grupy. Zależało nam, aby kuchnia nawiązywała do tradycji. Oczywiście dopuszczamy nowe techniki i trendy, aby ta kuchnia była kreatywna, odświeżona i modna. Chciałbym obalić mit, że kuchnia kaszubska jest ciężka, tłusta i niestrawna. Wystarczy, że zajrzymy w stare książki z przepisami, by przekonać się, że nasze potrawy, które przez wiele lat były spychane na tor boczny i zastępowane przez obce kuchnie, wcale nie są złe. Tak naprawdę była to zdrowa kuchnia. Trzeba tylko sięgać po dobre, tradycyjne składniki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki