Kuchnia kaszubska na topie [ZDJĘCIA, WIDEO]

E. Okoniewska, J. Surażyńska
To mit, że kaszubskie potrawy są tłuste i niezdrowe. Uczniowie pokazali je w nowej odsłonie.

Kuchnia kaszubska jest zdrowa i smaczna. Wykorzystuje tylko najlepsze składniki. Można się było o tym przekonać podczas konkursu kulinarnego „Nowoczesna kuchnia kaszubska”, który odbył się w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. To kolejny konkurs, w którym swoje talenty zaprezentowali uczniowie pionu gastronomicznego. Poczynaniom młodych kucharzy przyglądali się profesjonaliści. Najczęściej w konkursowym menu pojawiała się kaczka, ale też gęsina, sandacz, dorsz. Komisja była zadowolona z efektów, ale też wskazała na pewne błędy.

- We wszystkich potrawach brakowało sosu - mówi Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Kuchnia kaszubska sosem stoi. Trzeba jednak powiedzieć, że potrawy były kreatywne. Niestety, wygrać mogła tylko jedna drużyna, a miarą mistrza jest to, że umie podnieść się po porażce i dalej walczyć.

I miejsce i Puchar Ekonomika - Hanna Szczypior i Patrycja Białk. II miejsce - Natalia Zabrocka i Mateusz Majkowski. III miejsce - Szymon Plutowski i Natalia Szczodrowska.

- Jesteśmy szkołą, która jest kuźnią talentów gastronomicznych - mówi Jarosława Łoncka, dyrektor PZS nr 1 w Kościerzynie. - Jesteśmy pod opieką Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, którzy nie tylko odwiedzają nas po to, by oceniać młodzież, ale także uczyć. Często jest tak, że nasi uczniowie jeszcze nie kończą szkoły, a już mają zapewnioną pracę i możliwości rozwoju. Warto inwestować w młodzież.

Okiem jury

Tomasz Szydzikowski, szef kuchni w restauracji Zielona Brama - Centrum Sportu i Rekreacji w Przywidzu
- Cieszę się, że znalazłem się w komisji, która oceniała prace uczniów. To już 7 edycja konkursu „Nowoczesna kuchnia kaszubska”. Swoje kulinarne talenty prezentowały dwuosobowe grupy. Zależało nam, aby kuchnia nawiązywała do tradycji. Oczywiście dopuszczamy nowe techniki i trendy, aby ta kuchnia była kreatywna, odświeżona i modna. Chciałbym obalić mit, że kuchnia kaszubska jest ciężka, tłusta i niestrawna. Wystarczy, że zajrzymy w stare książki z przepisami, by przekonać się, że nasze potrawy, które przez wiele lat były spychane na tor boczny i zastępowane przez obce kuchnie, wcale nie są złe. Tak naprawdę była to zdrowa kuchnia. Trzeba tylko sięgać po dobre, tradycyjne składniki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie