Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach...
fot. Bartek Kieżun

Kuchnia Grecji odkryta na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten. „Będę zadowolony, gdy moje opowieści będą łamać stereotypy”

Souvlaki

Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach
Składniki dla 4 osób:


600 g polędwiczek wieprzowych,
100 ml oliwy extra vergine,
1 / 2 cytryny,
czubata łyżka oregano,
łyżka miodu,
łyżka octu z czerwonego wina,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
Oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, ocet i miód łączymy w misce. Dodajemy pieprz i oregano. Mieszamy dokładnie. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę o boku około 1,5 centymetra. Wrzucamy mięso do marynaty i odstawiamy w niezbyt chłodne miejsce na minimum dwie godziny.

Po tym czasie nabijamy mięso na szpadki. Jeśli są drewniane, to trzeba je wcześniej wrzucić do wody, by zmniejszyć ryzyko, że się zaczną palić. Mięso grillujemy po cztery minuty z każdej strony. Potem szpadki układamy na talerzu albo desce, solimy i dajemy im odpocząć kilka chwil, po czym zjadamy z pieczywem, frytkami albo sałatką z pomidorów. Koniecznie skropione cytryną.

Zobacz również

Stal Gorzów znokautowała Falubaz Zielona Góra w końcówce lubuskich derbów

Stal Gorzów znokautowała Falubaz Zielona Góra w końcówce lubuskich derbów

Maria zakochała się w Andrzeju?!? Gosia pragnie Stanisława!

HIT DNIA
Maria zakochała się w Andrzeju?!? Gosia pragnie Stanisława!

Polecamy

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?