Restauracja "Floriańska" w "Kuchennych Rewolucjach"
Położony w Beskidzie Śląskim Szczyrk to kurort, w którym zwykle o każdej porze roku pojawiały się tłumy turystów. Pandemia dotknęła to liczące kilka tysięcy mieszkańców miasteczko szczególnie. Zrobiło się tu pusto i cicho. Nieczynne są wyciągi i liczne lokale małej i dużej gastronomii.
O przetrwanie walczy także sąsiadująca z remizą Ochotniczej Straży Pożarnej restauracja „Floriańska”, którą prowadzi małżeństwo - Stefan i Gabrysia. Para przed dwunastoma laty, jeszcze za poprzednich właścicieli, wyprawiła tu swoje wesele. Co więcej, także tutaj, dwa lata później świętowali chrzciny swojej córki. „Floriańska” pamięta też wiele rocznic i innych uroczystości Stefana i Gabrysi. Gdy ponad rok temu, na początku walki z pandemią pojawiła się okazja przejęcia lokalu, para zdecydowała się na skok na głęboką wodę. Mimo wprowadzanych obostrzeń weszli w ryzykowny biznes gastronomiczny, jak mówią, z sentymentu. Nie mogli pozwolić, by tak bliska im restauracja trafiła w obce ręce.
Za poryw serca zapłacili jednak wysoką cenę. Zamknięcie przez kolejne rozporządzenia „Floriańskiej” spowodowało odpływ klientów, a jak nie ma gości to i nie ma funduszy. Gabrysia i Stefan co miesiąc dopłacali do interesu, ale wiadomo, że długo tak się nie da. Restauracji grozi katastrofa. W obecnej sytuacji para postanowiła sięgnąć po ostatnią deskę ratunku - małżeństwo zwróciło się o pomoc do Magdy Gessler. Restauratorka ze znaną sobie energią przekroczyła progi restauracji "Floriańska". Co z tego wyniknie?
Bistro "Śliwa" zamiast restauracji „Floriańska”. Czy rewolucja ta zakończy się sukcesem?
Przed premierą telewizyjną odcinka rewolucji w Szczyrku udało nam się dotrzeć do informacji, z których wynika, że podczas metamorfozy zmieniono nazwę lokalu na bistro "Śliwa". Kulinarna ekspertka zdecydowała się na wprowadzenie do menu takich potraw, jak:
- rosół z trzech mięs podawany ze swojskim makaronem,
- grochówka na bazie lokalnych wyrobów,
- carminadel w bułce grillowanej,
- carminadel z kopytkami w sosie borowikowym ze słoika,
- kotlet z kością w pajdzie chleba podawany z masłem, chrzanem i sosem Camberland,
- kompot z suszu na bazie wędzonych śliwek, suszonych gruszek oraz czerwonego wina,
- sałatka jarzynowa z kwaśnym jabłkiem,
- serdel w bagiecie
„Kuchenne rewolucje” sezon 22. odcinek 11. Kiedy emisja w TV?
Odcinek, w którym przedstawiona będzie rewolucja w lokalu w Szczyrku, zostanie wyemitowany w najbliższy czwartek, 22 kwietnia o godz. 21:30.
Kuchenne rewolucje w Szczyrku. Gdzie można obejrzeć najnowszy odcinek programu?
Najnowszy, jak i kolejne odcinki programu, można będzie obejrzeć w czwartkowy wieczór na antenie TVN. Warto jednak wspomnieć, że można zobaczyć go już dziś na Playerze.
22. sezon „Kuchennych Rewolucji”
„Kuchenne rewolucje” to najpopularniejszy polski kulinarny program rozrywkowy, emitowany na antenie TVN od 6 marca 2010 r.. Prowadzącą jest znana i ceniona restauratorka Magda Gessler, która na swoim koncie ma już ponad dwieście pięćdziesiąt przeprowadzonych rewolucji. Zdecydowana większość zakończyła się sukcesem. Tym razem po raz dwudziesty drugi – mimo przeszkód spowodowanych pandemią koronawirusa – restauratorka wyruszyła w Polskę i uratowała kilka upadających lokali.
W lutym tego roku na antenie TVN pojawił się kolejny sezon „Kuchennych rewolucji”! Magda Gessler w najnowszej edycji show odwiedzi kilkanaście restauracji w całej Polsce, które wymagają spojrzenia na nie okiem eksperta. Z dostępnych informacji wynika, że w 22. sezonie programu pomoc kulinarnej ekspertki uzyskają aż 3 pomorskie lokale.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?