reklama

Kuchenne Rewolucje w Glewie. Restauracja "Pod zachrypniętym kogutem" zmieniona przez Magdę Gessler w TVN 17.10.2019 [Sezon 20, odcinek 7]

Maria PoznańskaZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Kuchenne Rewolucje w Glewie i odmieniona restauracja "Pod zachrypniętym kogutem". Nowy odcinek programu Magdy Gessler już w czwartek, 17.10.2019 roku oraz online na player.pl. Jak zmieniła się restauracja w Glewie (woj. kujawsko - pomorskie).

Kuchenne Rewolucje , Glewo. Restauracja "Pod zachrypniętym kogutem"

GLEWO „POD ZACHRYPNIĘTYM KOGUTEM”
Glewo to niewielka wieś malowniczo położona nad samym brzegiem Wisły, nieopodal Włocławka. To właśnie tutaj wymarzone miejsce do życia znalazło małżeństwo Ola i Marek wraz z dorosłym już synem Mateuszem. Kupione w Glewie stare gospodarstwo szybko wyremontowano. Para zakochała się w oszałamiającym widoku na Wisłę, a Marek docenił wielki sad, w którym rosną stare, rzadko już spotykane odmiany jabłoni. Dzięki jego staraniom ogród wciąż kwitnie i owocuje. Mateusz prowadzi z kolei ekologiczną hodowlę kur niosek. Ola, która uwielbia gotować i bardzo lubi ludzi postanowiła otworzyć własną gospodę, w wyremontowanej kamiennej oborze. Korzysta głównie z lokalnych przepisów i ekologicznych produktów.

Gospoda „Pod zachrypniętym kogutem” nigdy nie przynosiła dużych zysków, ale w sezonie zaglądało tu sporo osób, co pozwalała na utrzymanie miejsca. Niestety, czas spokoju został przerwany przez tragiczne wydarzenie. Podczas pożaru rodzina straciła dosłownie wszystko. Szczęśliwie udało im się odbudować dom. Kolejne problemy pojawiły się, kiedy Ola poważnie zaniemogła. Jej wielomiesięczna niedyspozycja praktycznie uniemożliwiła funkcjonowanie gospody. Zarówno Marek, jak i Mateusz nie potrafili zająć się miejscem, tak dobrze, jak ona. Kiedy Ola po 5 miesiącach od operacji wróciła do pracy, sytuacja restauracji była naprawdę fatalna. „Pod zachrypniętym kogutem” nie posiada też szyldu i reklamy, co może być jednym z powodów braku gości. Turyści zjawiają się tu jedynie w sezonie letnim, ale to nie wystarcza na utrzymanie miejsca. Czy „Kuchenne rewolucje” i Magda Gessler pomogą właścicielom?



„Kuchenne rewolucje” – gdzie obejrzeć w TV i online?

Odcinek z Glewa w czwarte, 17.10.2019 miał swoją premierę na antenie TVN. Online jest dostępny na Player.pl

Właściciele opowiedzieli o swojej gospodzie na Facebooku:

Kochani!
Chcę Wam trochę o nas opowiedzieć!

W Zagrodzie , która żyje w pięknym plenerowym miejscu 15 km od Włocławka powstała Gospoda po Rumianym jabłkiem . Zapraszamy do niej gości ,którzy obok kontaktu z naturą cenią regionalne ,domowe jedzenie .
Specjalnie dla smakoszy wprowadzamy potrawy i produkty ,których ze świecą by szukać w innych miejscach .
Jak polską gęś owsianą z Kołudy Wielkiej , jagnięcinę najwyższej jakości od rolników z kujawsko-pomorskiego ,którą konsekwentnie promuje Piotr Lenard . Mamy własne ekologiczne jaja ,drób ,owoce ze starego sadu .
Mamy też psy ,koty i konie ,które bardzo kochamy.
Gospoda to nie knajpka w mieście .Mamy tylko jeden rodzaj piwa , wody mineralne , lemoniadę domową i kompoty ,które sami robimy .Kisimy ogórki ,kapustę i cieszymy się ,że możemy się podzielić z innymi . Nie podajemy popularnych potraw , oprócz schabowego ,żeby każdy dzieciaczek miał co zjeść .Zapraszamy gości na specjalności ,które zainteresują ciekawych smaków i zdrowej prawdziwej kuchni . Troszkę się martwimy ,że nie możemy zadowolić wszystkich , jednak zdecydowaliśmy ,że chcemy aby nasze miejsce było wyjątkowe i niemodne. Wiem ,że niektórym może przeszkadzać ,że ziemniaki podajemy w osobnych naczyniach ,a nie na talerzu obok kotleta ,ze są kwiaty zamiast sałaty ,ze wina domowe ,a nie z siarczanami ,że zamiast gotowych placów zabaw ,zachęcamy do kontaktu ze zwierzętami ,do spędzenia dnia inaczej . Po wizycie Pani Magdy Gessler , która zostawiła u nas świetną szarlotkę i pulpety z kaczki nie staliśmy się nagle miejscem z grającą w tle muzyką dla wszystkich Niestety tylko dla tych ,którzy docenią rzetelną kuchnie i piękne wiejskie klimaty . Dużo pracy przed nami ,przed dziewczynami z przedsiębiorstwa społecznego ,które coraz lepiej dają radę , ale bardzo się staramy o to aby nie stać się kolejnym miejscem w którym klimat mrożą mrożonki . A więc zapraszamy odważnych !!!

"Pod rumianym jabłkiem" Glewo. Przykładowe MENU

  • Rosół z makaronem domowym i pomidorkami
  • Czernina dobrzyńska
  • Żurek z jajem podawany w chlebie
  • Zupa pomidorowa
  • Pulpet z kaczki Pani Gessler
  • Sandacz w sosie śmietanowym
  • Pierś z drobiu confitowana z sosem holenderskim
  • Maczanka krakowska /karczek duszony w sosie własnym podawany z pampuchami /
  • Czulent - potrawa jednogarnkowa z fasoli ,pęczaku i ziemniaków z jajem i zawsze innym mięsem .
  • Sodziak - reginalne pieczywo z Ziemi Dobrzyńskiej z autorskim kotletem z drobiu ,warzywami i sosami .
  • Kotlet schabowy z domową marchewką z groszkiem
  • Pyszna szarlotka Pani Gessler z bitą śmietaną i lodami
  • Pulpety z kaczki
  • Karczek w ziołowym sosie śliwkowym
  • Kotlet schabowy na maśle klarowanym

"Pod rumianym jabłkiem" Glewo. OPINIE

Dziś byliśmy z rodziną na obiedzie przepyszne zupy grzybowa rosół pomidorowa z ręcznie robionymi kluseczkami 👍sandacz rewelacja ❤️niby kotlet schabowy a tak przepysznie zrobiony smaczny plus dodatki polecam w 100% wracam tam na czerninę ❤️

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie