Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kucharze z "Top Chefa" i rekin z pomarańczy na Półwyspie Helskim

P. Niemkiewicz, R. Kościelniak
Piotr Lisakowski (z lewej) i Adrian Feliks robią grilla na plaży na półwyspie - kiełbaski m.in. z sosem curry były świetne
Piotr Lisakowski (z lewej) i Adrian Feliks robią grilla na plaży na półwyspie - kiełbaski m.in. z sosem curry były świetne P.Niemkiewicz
Inessa Kim, Adrian Feliks i Adam Kowalewski - trójka wyjątkowych kucharzy z telewizyjnego, kulinarnego programu "Top Chef", gościła na Półwyspie Helskim.

Szefowie zbyt wielu okazji do wypoczynku nie mieli, bo do pracy zapędził ich gospodarz - Piotr Lisakowski. To mieszkaniec Jastarni, który też wystartował w "Top Chefie". Telewizyjna przygoda przerodziła się w przyjaźń.
- My wciąż się kuchnią potrafimy bawić, choć na zapleczu czasami bywało naprawdę gorąco - przyznaje Piotr Lisakowski.

VIP-y z telewizji
Wizyta gości z telewizyjnego programu oczywiście nie uszła uwadze mieszkańców, turystów oraz gości kempingu Małe Morze.
To właśnie tu, w restauracji Gryfon powstawały mniej (kalafiorowa w kubkach) i bardziej niezwykłe dania (serwowana na deser sycąca i dietetyczna płetwa rekina).
Kuchenne VIP-y dwoiły się i troiły przy garnkach, deskach i patelniach. Ale gdy tylko "Top Chefowa" czwórka z daniami pokazała się w restauracji i na nadzatokowym tarasie, fani skrzętnie wykorzystywali każdą chwilę, by aparatami lub telefonami uwiecznić telewizyjne osobistości.
A szefowie nikomu nie odmawiali...

Wszyscy razem!

Najdłuższą drogę nad morze miał Adrian Feliks. Dzień przed wspólnym gotowaniem nad Zatoką Pucką i Bałtykiem pracował do późnej nocy. Oczywiście w kuchni.
- Potem kilkugodzinna podróż do Piotra i wreszcie można było wziąć się za gotowanie - relacjonuje Ślązak. - Szaleństwo, ale naprawdę było warto się tu zjawić!
Inessa Kim przywiozła ze sobą kucharski prezent i nowinkę. To była planszowa gra "Królewski kucharz", w którą oczywiście zagrali uczestnicy "Top Chefa". Stawką był prestiżowy tytuł, kucharskie czapki oraz dwie łyżki. Ale te zawodowcom - m.in. Adamowi Kowalewskiemu - sprzed nosa zgarnęły Daria i Jola...
Aby wygrać, trzeba było przechytrzyć Złego Kucharza Dworu, zebrać wszystkie składniki do potrawy i zaserwować ją na dworski stół.
- To rozrywka dla dużych i małych - przyznali nam Inessa Kim i jej partner Mariusz Szafrański, twórcy "Królewskiego kucharza". - A graczom w kulinarnej przygodzie pomaga dobra wróżka Inessa...

Rekin - hit sezonu
Wspólne spotkanie uczestników polsatowskiego programu "Top Chef" nie obyłoby się bez wspólnego gotowania.
Tak powstała m.in. półwyspowa płetwa rekina. To mus pomarańczowy zamknięty w kruchej skorupce z gorzkiej czekolady.
Deser jest świetnym uzupełnieniem do ryżu w pomarańczach z kawałkiem fileta z halibuta. Albo śledziowych płatów w zaprawie korzennej podanych z płatkiem dzikiej, nadzatokowej róży. Jak powstały te dania? - To wspólne dzieło, moje, Inessy, Adriana i Adama - wylicza Piotr Lisakowski. - To taki przykład współczesnej kuchni: każdy dodaje coś od siebie i powstaje, mam nadzieję, niecodzienne danie.

Kto przegapił wizytę Top Chefów, do Gryfona może zawitać np. w wakacje. I polować na kucharskie VIP-y albo poszukać tu pracy jako stażysta. - Gwarantuję emocje, naukę u znanych kucharzy i dużo, dużo pracy - zapewnia z uśmiechem Lisakowski.

Treści, za które warto zapłacić! REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI

Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki