Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Zawodnicy SHIRO Kyokushin Klub Karate na podium w Pucharze Świata [FOTO]

Zawodnicy SHIRO Kyokushin Klub Karate na podium w Pucharze Świata [FOTO]

Debata o przyszłości Szczecinka. Douglas kontra Rak [ZDJĘCIA]

Debata o przyszłości Szczecinka. Douglas kontra Rak [ZDJĘCIA]

Polecamy

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!