Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Poszukiwana mieszkanka Ostrowca miała przy sobie narkotyki

NOWE
Poszukiwana mieszkanka Ostrowca miała przy sobie narkotyki

Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

Właśnie teraz niedobór tej witaminy odczuwamy najbardziej! Zobacz, objawy

Polecamy

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Molestowanie w słupskim szpitalu? W placówce działa specjalna komisja

Molestowanie w słupskim szpitalu? W placówce działa specjalna komisja