Krem z dyni z garam masala
Składniki:
- 1 dynia, średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną
- 1 cebula
- Szczypta pieprzu cytrynowego
- Szczypta soli ziołowej
- Ok. ¼ łyżeczki garam masala
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pieprzem i piecz przez około 20 minut, aż zmięknie.
W tym czasie rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć pokrojoną cebulę i garam masala. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dorzuć upieczoną dynię. Całość podgrzej i zmiksuj na zupę. Dopraw dolą ziołową.
Krem doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!
Ola Kuźbida, autorka bloga Przegryzam.pl jest pasjonatką zdrowego, prostego jedzenia. Takiego, które kojarzy z dzieciństwem i domem rodzinnym. Podczas posiłku, lubi wracać wspomnieniami do smaków, które pamięta. Przegryza na mieście, w domu, w gronie najbliższych. Zakochana w jamnikach i maśle orzechowym.
Instagram - zobacz więcej zdjęć!
Autor przepisu i zdjęć: Aleksandra Kuźbida
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?