Kiszonki receptą na lepsze zdrowie. W gdyńskiej Zakwasowni odnajdziesz swojskość i egzotykę

Natalia Grzybowska
Natalia Grzybowska
Udostępnij:
Egzotycznie brzmiące kimchi lub kombucha? A może po prostu swojska kiszonka z buraków? Magda, Mikołaj i ich "Zakwasownia" odpowiadają na potrzeby najbardziej wybrednych miłośników zdrowego odżywiania. Ich działania są niezwykle inspirujące i warto wziąć z nich przykład, choćby przez wzgląd na szalejącego koronawirusa. Może kiszonki nie zastąpią leku, ani szczepionki, ale niewątpliwie wspomogą odporność.

Wielu Polaków zmęczonych masowym rynkiem spożywczym, oferującym wyłącznie przetworzoną i nieekologiczną żywność, coraz chętniej sięga po produkty ekologiczne. Minimalizm, zmiana nawyków konsumpcyjnych, powrót do korzeni gotowania i synergia ze środowiskiem stanowią szansę na wyhamowanie fali chorób cywilizacyjnych. Zanim nastąpi to jednak na szeroką skalę przed naszym społeczeństwem jeszcze długa droga, bo nad silną odpornością należy pracować długo i systematycznie.

Magda i Mikołaj Batorowie z "Zakwasowni" są jednak żywym przykładem na to, że warto zmodyfikować swój jadłospis i już dziś zrobić swój pierwszy krok w drodze do lepszego zdrowia.

- W "Zakwasowni" każdy z nas miał już do czynienia z karierą, sukcesem i wynikającymi z tego pieniędzmi - wspomina małżeństwo. - Pracowaliśmy kiedyś ciężko w przekonaniu, że przyczyniamy się do budowania czegoś słusznego, ale na końcu zawsze zderzaliśmy się z refleksją, że wspieramy w ten sposób również konsumpcję, destrukcję środowiska i pazerność ludzi biznesu. Życie pokazało nam jak mało ważne są wartości zewnętrzne w obliczu choroby i jak bardzo potrzebujemy spójności swojej osobowości z wykonywanym zawodem.

Tak powstała hobbystyczna manufaktura, która z początku miała stanowić tylko odskocznię od pracy w korporacji. Pierwsze zakwasy robili wraz z tatą Magdy, zaś dzisiaj zajmują się nimi na pełen etat, a do pracy zaangażowana jest już cała rodzina i przyjaciele, a także ludzie z różnych branż, których łączy wspólne zamiłowanie do zdrowego żywienia. Specjalizują się w tworzeniu żywych, ekologicznych zakwasów i kiszonek z warzyw.

Ofertę "Zakwasowni" stworzono jednak nie tylko w oparciu o tradycyjne, rodzime inspiracje, ale także refleksje z podróży po całym świecie, które dały sporo dodatkowych impulsów. Tak znalazła się w niej choćby tradycyjna kiszonka koreańska z kapusty pekińskiej, czyli kimchi, czy kombucha - najmodniejszy napój w barach w San Francisco.

- Zdecydowaliśmy się na promowanie zdrowego żywienia wyłącznie na bazie ekologicznych roślin w oparciu o politykę zmniejszania ilości odpadów - mówią.

W swojej produkcji korzystają wyłącznie z płodów rolnych certyfikowanych, do uprawy których nie używa się pestycydów. Do tego resztki warzyw gromadzą na kompost i paszę dla rolników, a cała ich produkcja jest pakowana w szkło. W swoim centrum logistycznym używają energii odnawialnej, czyli fotowoltaiki, zaś sama przetwórnia nie generuje żadnych toksycznych ścieków.

Klientom chętnie służą własną wiedzą i doświadczeniem. Wspierają ich w tym jak radzić sobie w przypadku choroby, pragnienia zmiany stylu życia i żywienia swoich pociech i rodziny. Wszak "Zakwasownia" pragnie budować świadomość, że jedzenie decyduje o długości i jakości ludzkiego życia. Magda i Mikołaj są zdania, że dla budowy silnej odporności dzieci powinny być przyzwyczajone do kiszonek już od najmłodszych lat. Produkty kiszone są też szczególnie ważne w diecie seniorów, ze względu na malejące na starość obronne funkcje organizmu, jednak w dobie epidemii koronawirusa przez wzgląd na swoje zdrowie kiszonkami powinien zainteresować się każdy bez wyjątku.

Niedawno "Zakwasownia" wystartowała z nowym projektem, który jest dedykowany tym, którzy, pomimo kwarantanny i czasu spędzanego razem w domu, nadal potrzebują wsparcia i rytuałów, jakimi są wspólne posiłki.
Linia "Zakwasownia dla Rodziny" to klasyczne polskie dania obiadowe. W specjalnej, niższej cenie, aby również Rodziny wielodzietne mogły sobie na nie pozwolić.

- W naszym przekonaniu, w pielęgnowaniu wspólnoty rodzinnej bezcenna jest także wspólnota stołu i celebracja przynajmniej jednego wspólnego właśnie posiłku dziennie - mówią przedstawiciele firmy. Jednocześnie, dając mamom gotowe, pożywne dania w słoiku, chcemy "dać" im czas, który mogą wykorzystać na inną niż gotowanie aktywność, choćby na dłuższe i spokojniejsze posiedzenie przy stole.

Ponadto ze względu na zamknięcie bazarów, na których dotychczas wystawiali swoje produkty, podjęli decyzję o uruchomieniu sklepu internetowego, który realizuje dostawy pod drzwi swoich klientów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie