KGW na Jarmarku Kujawsko-Pomorskim

sura
11 września koła gospodyń wiejskich z gminy Kościerzyna na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego uczestniczyły w Jarmarku Kujawsko-Pomorskim w bydgoskim Myślęcinku. Jedną z głównych atrakcji imprezy była kulinarna bitwa smaków pomiędzy regionami pomorskim i kujawskim.

"Na wsi wesele" - pod takim hasłem bawili się uczestnicy wczorajszego Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego. Na licznie zgromadzoną publiczność czekało wiele atrakcji takich jak inscenizacja wesela kujawskiego w wykonaniu Zespołu Ludowego „Łochowianie”, występy zespołów ludowych, Amatorskie Zawody w Powożeniu. Na scenie wystąpiła również kapela ludowa Rodziny Derrów działająca przy Zespole Folklorystycznym "Kaszubskie Nuty" w Nowym Klinczu.

Podczas Jarmarku zorganizowano liczne stoiska, gdzie można było zaopatrzyć się w rękodzieło, przetwory, nalewki, miody. Królowały sztuka ludowa i regionalne przysmaki, a do tego dla wszystkich chętnych dostępne były kiermasz ogrodniczy, prezentacja organizacji pozarządowych i warsztatów terapii zajęciowej.

Najważniejszym wydarzeniem była jednak bitwa smaków pomiędzy Kujawami a Pomorzem. Kujawy reprezentowały koła gospodyń wiejskich z: Białowieży, Legbądu, Kiełpina, Wielkiej Komorzy i Tucholi. Natomiast silną grupę z Pomorza stworzyły KGW z: Wąglikowic, Małego Klincza, Nowego Klincza, Kłobuczyna i Loryńca.

W zmaganiach konkursowych z regionu Pomorza I miejsce przypadło KGW z Nowego Klincza za kaczkę babci Zosi z żurawiną na czerwonej kapuście i Babeczki Janeczki, II miejsce zdobyło KGW z Małego Klincza za potrawkę z kurczaka z trzema sosami, jabłko zapiekane z miodem i budyniem w czekoladzie, a na III miejscu uplasowało się KGW Loryniec za pierś drobiową nadziewaną marchewką z porem i jabłko zapiekane z migdałami i rodzynkami. Reprezentanci Kujaw, którzy stanęli na „pudle”, to: I miejsce dla KGW Białowieża za kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką i jabłecznik z migdałami, II miejsce przypadło KGW w Legbądzie za roladę z piersi z kurczaka w cieście z kurkami i jabłecznik z leguminą. III miejsce zajęło KGW z Tucholi za potrawkę z ryżu i zrazy drobiowe oraz leguminę cytrynową z jabłkiem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie