Coraz więcej młodych osób zabiera się za gotowanie. Co ciekawe, efekty tej nauki są bardzo zaskakujące i wyjątkowo smaczne. W świetlicy wiejskiej w Nowych Polaszkach zorganizowano konkurs kulinarny pod nazwą „Mazurek wielkanocny”.
Młodzi uczestnicy przy pomocy Ireny Treder, sołtys Nowych Polaszek oraz Ewy Kozak przygotowywali tradycyjne mazurki. O ile samo wyrabianie ciasta odbywało się według ścisłej receptury, o tyle już dekorowanie pozwalało uruchomić wyobraźnię. Młodzi adepci sztuki kulinarnej ze swoich wypieków tworzyli małe dzieła sztuki, wiele ozdób odnosiło się do świąt Wielkiej Nocy.
- To ogromna frajda móc przygotować ciasto, które tak bardzo kojarzy się z Wielkanocą - mówi Amelia, uczestniczka konkursu. - Mazurek, który przygotowałam, smakował całej rodzinie.
Warto dodać, że przepis na to ciasto prawdopodobnie przywędrował do nas z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu. Po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości miał być nagrodą dla wytrwałych.
W konkursie, który odbył się w świetlicy w Nowych Polaszkach, na najlepszy wielkanocny mazurek jury nie było w stanie wyłonić jednego zwycięzcy. Jak przyznała komisja, wszystkie wypieki były fantastyczne, dlatego też każdy z uczestników zasługiwał na pierwsze miejsce. Nagrody przewidziano dla wszystkich dzieci.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?