Kawa - nowe trendy: Espresso tonic, Nitro, Cold Brew. Nie pijesz, nie jesteś trendy!

AIP
Cold Brew to napój, który idealnie sprawdzi się w upały – jest podawany na zimno, na kostkach lodu, a jego smak jest bardzo orzeźwiający i pobudzający. Kawa nitro wyglądem przypomina ciemne piwo. Wszystkie przebija Espresso tonic czyli połączenie goryczy kawy z nutami orzeźwiająco-cytrusowymi. To największe hity lata 2018 wśród smakoszy kawy!

Lato to doskonały czas na eksperymentowanie z napojami przygotowanymi na bazie kawy. W upalne dni zimna kawa z dodatkiem kostek lodu jest jak zbawienie, a kawiarnie prześcigają się w serwowaniu nowości kawowych.

Wraz z poprawiającą się sytuacją finansową Polaków oraz rosnącą świadomością, zmienia się znacząco ich styl życia oraz preferencje smakowe. - Polacy stają się świadomymi konsumentami poszukującymi nowatorskich sposobów parzenia i podania kawy, często dopytują o pochodzenie i jakość ziaren, z których przygotowana jest kawa – mówi Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Coffee & Tea Academy. – Rzadziej decydują się na napoje z cukrem, syropami i dodatkami, które zakłócają smak świeżo palonych ziaren – dodaje. Ekspert marki Julius Meinl zdradza, jakie rodzaje kawy „na zimno” królują w tym sezonie w kawiarniach.

Cold Brew – ochłodzi i ożywi

Do najczęściej wymienianych trendów i nowości należy Cold Brew. – To napój, który idealnie sprawdzi się w upały – jest podawany na zimno, na kostkach lodu, a jego smak jest bardzo orzeźwiający i pobudzający - mówi Marcin Kozicki, barista z wieloletnim stażem.
– Proces przygotowania kawy polega na moczeniu, czyli macerowaniu, świeżo mielonych ziaren w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin. Po tym czasie otrzymujemy klarowny, lekko przezroczysty napój – dodaje. Macerowanie ziaren kawy sprawia, że otrzymany napar nie tylko wygląda, ale także smakuje zupełnie inaczej niż parzona tradycyjnie kawa. - W zależności od naszych upodobań smakowych lub pory dnia możemy wybrać wersję Cold Brew z mlekiem, ze słodkim syropem lub z dodatkiem alkoholu – mówi Marcin Kozicki. – Ważne jest, aby baza była przygotowana z wysokiej jakości ziaren kawy, bo to one w największym stopniu wpływają na smak napoju. Dodatki nadają końcowego charakteru i zamykają kompozycję, ale nie mogą dominować – informuje barista. Napój bardzo przypadł do gustu Polakom i jest już dostępny w niemal każdej dobrej kawiarni.

Nitro – czyli kawa z dodatkiem azotu

Na popularności zyskuje kawa nitro, która wyglądem przypomina ciemne piwo.
- Kawa nitro przygotowywana jest na bazie Cold Brew, dodatkowo w kegu jest nasycana tlenkiem azotu – informuje Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Coffee & Tea Academy. – Azot nadaje jej słodkiego smaku, wyczuwalne są delikatne musujące bąbelki, napój jest nieco gęsty, ale nadal lekki i zdecydowanie łagodniejszy w smaku od tradycyjnie parzonej kawy – dodaje. Aby spróbować kawy nitro konieczna jest wizyta w kawiarni – napój serwuje się z nalewaka, który sprawia, że na powierzchni tworzy się efektowna pianka.

Espresso tonic – orzeźwiająca kompozycja

To słodko-kwaśne połączenie mocnego espresso ze schłodzonym tonikiem. Napój ten podbił serca miłośników kawy na całym świecie i jest coraz częściej spotykany w polskich kawiarniach. – Espresso tonic to kawa z tonikiem, czyli połączenie goryczy kawy z nutami orzeźwiająco-cytrusowymi – informuje Marcin Kozicki. - Do przygotowania tego drinku idealnie pasują mieszanki kaw o cytrusowym aromacie, np. Red Door Blend z oferty Julius Meinl. Charakter napoju podkreślimy, dodając na koniec kilka kropli limonki – radzi ekspert marki Julius Meinl Polska. Przepis na przyrządzenie espresso tonic jest prosty: wystarczy połączyć jedno espresso i ok. 100 ml dobrze schłodzonego toniku. Drink na pewno zaskoczy swoim smakiem każdego, kto szuka alternatywy lub jest znudzony smakiem tradycyjnej kawy.

Kawiarnie każdego lata szykują mrożone specjały, które nie tylko przyniosą ochłodę w upalny dzień, ale dostarczą także dawkę kofeiny. W menu coraz częściej pojawiają się nowinki kawowe, a letnie spacery i spotkania ze znajomymi są doskonałą okazją do ich przetestowania i odkrywania nieznanych dotąd smaków.

Kliknij w ten tekst i polub nas na Facebooku! Będziesz wtedy na bieżąco z aktualnymi i ważnymi informacjami dotyczącymi budżetu domowego oraz prowadzenia biznesu. Naprawdę warto!

Wideo

Materiał oryginalny: Kawa - nowe trendy: Espresso tonic, Nitro, Cold Brew. Nie pijesz, nie jesteś trendy! - Strefa Biznesu

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jolka

Jestem ogromną smakoszką kawy, ale nie słyszałam jeszcze o tych rodzajach kaw. Muszę w końcu je wypróbować. Od niedawna mam ciśnieniowy ekspres do kawy marki Delonghi i wykorzystuję różne przepisy. Najbardziej podobają mi się te: expressilustrowany.pl/espresso-cappucino-cafe-latte-flat-white-americano-roznice/ar/13848214. Są bardzo łatwe, a kawa jest przepyszna.

B
Bobby

Wow, nie wiedziałem, że istnieją takie świetnie rodzaje kaw. Muszą nauczyć się je robić. Dodatkowo pasuje opanować właściwą sztukę podawania kawy, by goście byli zachwyceni. Tu jest fajny poradnik: https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy. Mam nadzieję, że nie popełnię żadnej gafy, bo wkrótce robię duże spotkanie rodzinne.

l
luiza

walory smakowe można podnieść poprzez odpowiednią oprawę a konkretnie chodzi mi o ładną zastawę, zaszalałam i kupiłam sobie nową porcelanową zastawę kubiko i w pełni cieszę się moją poranną kawusią

S
Semmi

Fajne pomysły na kawę. Na pewno wypróbuję :) Polecam przepisy na kawę z różnych stron świata, które można znaleźć tutaj: https://www.national-geographic.pl/national-geographic/przepisy-na-kawe-z-roznych-stron-swiata

D
Dora

Koniecznie muszę wypróbować kawę nitro, której jeszcze nigdy nie miałam okazji pić...Ba, nigdy wcześniej nawet o niej nie słyszałam, a staram się na bieżąco śledzić różne nowinki kawowe. Regularnie nawet odwiedzam stronę producenta mojego ekspresu do kawy: http://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/dolce-vita

k
kamcia

Lubię pić kawy o ciekawym, niespotykanym smaku. W domu mam dobry ekspres do kawy ciśnieniowy z młynkiem marki De’Longhi i testuję przepisy z tej strony: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-po-wiedensku-czyli-napoje-i-desery-kawowe-na-bazie-espresso. Ostatnio najbardziej smakuje mi amerykańska dyniowa kawa.

Dodaj ogłoszenie