Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp wigilijny- sposób przyrządzenia. Przepis Ewy Wachowicz. Karp faszerowany grzybami!

gp
Karp faszerowany grzybamiPrzepis Ewy Wachowicz
Karp faszerowany grzybamiPrzepis Ewy Wachowicz mat. promocyjny/ www.ewawachowicz.pl
Karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz! Już za kilka tygodni na wigilijnym stole pojawi się 12 potraw. Powinny być - jak każe tradycja - postne - i oparte na sprawdzonych rodzinnych recepturach. Znana polska dziennikarka i producent telewizyjny - Ewa Wachowicz proponuje rybę na Wigilię - karp faszerowany grzybami.

Przepis Ewy Wachowicz na jedno z 12 dań wigilijnych. Ryba na wigilię to może być karp faszerowany grzybami. Jak go wykonać? Zobacz przepis!

Karp wigilijny - karp faszerowany grzybami - przepis Ewy Wachowicz na święta:

Karp wigilijny- sposób przyrządzenia. Przepis Ewy Wachowicz. Karp faszerowany grzybami!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg - karpia
  • 200 g - suszonych podgrzybków
  • 1 - cebula
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 - cytryna
Karp faszerowany grzybamiPrzepis Ewy Wachowicz
Karp faszerowany grzybami
Przepis Ewy Wachowicz mat. promocyjny/ www.ewawachowicz.pl

Karp na Wigilię - jak go przygotować? Przepis Ewy Wachowicz

Sposób przygotowania:

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.

Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem.

Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

CZYTAJ TAKŻE:Boże Narodzenie 2018. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]

Zupa z brzadu to tradycyjna na Kaszubach potrawa postna.Jej głównym składnikiem są suszone owoce: gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Owocowy susz jest najlepszy, gdy całe owoce, niepestkowa-ne, z gniazdami nasiennymi, podsusza się w piecu. Do tego ważną częścią zupy są także kluski. Pyszną, tradycyjną zupę z brzadu przygotowała w Przedszkolu Tęczowa Trójeczka w Kościerzynie Stefania Słomińska. Uczestnicy Wigilii byli zachwyceni niezwykłym smakiem. - Zupę z brzadu przygotowuje się z suszonych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni - mówi  Stefania Słomińska. - Do tego przyrządza się kluski z surowych ziemniaków. Ziemniaki uciera się na  tarce, odcedza, dodaje jajka, mąkę,  cukier, sól do smaku.

Oto tradycyjne potrawy wigilijne! Przepisy na kaszubskie pot...

ZOBACZ TAKŻE: Ewa Wachowicz gotowała w ośrodku Molo w Osieku. Podczas specjalnego pokazu zaprezentowała potrawy z karpia zatorskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki