Wigilia to wyjątkowy czas. Wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia tego czasem z daleka od rodziny i wigilijnych potraw. Wśród nich z pewnością nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Jak przygotować najlepszą kapustę z grzybami? Zobaczcie przepisy autorstwa Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.
Przepis na kapustę z grzybami Ewy Wachowicz
(za ewawachowicz.pl)
Składniki na kapustę z grzybami
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100g suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
Jak przygotować tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut.
Przepis na kapustę z grzybami Magdy Gessler
Składniki na kapustę z grzybami:
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,3 kg grzybów suszonych
- 2 cebule
- 0,3 l oleju lnianego
- 0,5 l wody
- 5 pigw
- do smaku pieprz
- do smaku sól
Jak przygotować kapustę z grzybami przepisu Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę, jeśli jest kwaśna opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie należy dodać kapustę, pokrojone grzyby orzaz pokrojone w dwucentymetrową kostkę pigwy. Następnie dodać wodę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.
Przepis na najlepszą kapustę z grzybami
Składniki na kapustę z grzybami:
- 800 g kapusty kiszonej
- 80 g suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku
Jak przygotować kapustę z grzybami?
Grzyby umyć i namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Zostawić na minimum 3 godziny. Następnie grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Kapustę umyć, posiekać i wsadzić do garnka. Zalać odcedzoną od grzybów wodą. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Kapustę gotować na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, następnie grzyby. Gotować aż do miękkości. Na koniec z mąki przygotować zasmażkę. Dodać na koniec gotowania kapusty.
Ważne! Jeśli planujemy kapustę przechowywać dłużej nie dodawać zasmażki.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]