Kakao wydłuża życie. Jakie ma właściwości? Ile kosztuje...

    Kakao wydłuża życie. Jakie ma właściwości? Ile kosztuje prawdziwe kakao? Jak zrobić polewę kakaową?

    gp

    Dziennik Bałtycki

    Aktualizacja:

    Dziennik Bałtycki

    Kakao jest wyrobem otrzymanym przez sproszkowanie oczyszczonych, odtłuszczonych i prażonych ziaren kakaowych mówi Joanna Żelazna, główna technolog Fabryki
    1/9

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©https://pixabay.com

    Kakao od zawsze nazywano napojem bogów. Pewnie dlatego, napój z kakao przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca nie tylko poprawiał humor, ale i witalność. Jako przeciwutleniacz zapobiegał chorobom i zwiększał popęd seksualny.

    Skąd pochodzi kakao?



    - Mówiąc formalnie, kakao jest wyrobem otrzymanym przez sproszkowanie oczyszczonych, odtłuszczonych i prażonych ziaren kakaowych mówi Joanna Żelazna, główna technolog Fabryki Czekolady "BAŁTYK" w Gdańsku. - Kakao w zależności od tego jakim zostanie poddane procesom obróbki oraz od kraju pochodzenia może mieć barwę od czerwonej do głęboko czarnej.
    J. Żelazna z "Bałtyku": Również urozmaicony jest smak kakao. Może być gorzki, cierpki, kwaśny, ostry, a nawet mieć posmak owocowy. Kakaowce uprawiane są w strefie 20 stopni na północ i południe od równika. Główne obszary uprawy to Afryka Zachodnia, Ameryka Środkowa oraz Azja. Do produkcji naszych czekolad wykorzystujemy ziarno kakaowca pochodzące z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej.


    Kakao jakie ma właściwości?



    - Kakao zostało docenione już przez Majów i Azteków ze względu na zawartość wielu cennych substancji odżywczych. Możemy w nim spotkać m.in. witaminy z grupy B i E, makroelementy takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo. Kakao ma także właściwości pobudzające dzięki zawartości teobrominy i kofeiny - dodaje pani technolog. - Zawiera także polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Wartość kaloryczna proszku kakaowego jest zmienna i zależy od kraju pochodzenia ziarna i procesu przetwarzania.Zobacz galerię

    Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej - 5,4 g )
    • Wartość energetyczna - 228/12 kcal
    • Białko ogółem - 19.60/1.06 g
    • Tłuszcz - 13.70/0.74 g
    • Węglowodany - 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste)
    • Błonnik - 37.0/2.0 g

    Źródło danych: http://www.poradnikzdrowie.pl


    Kakao w kuchni



    Kakao dodaje się do wielu potraw, deserów i napojów. Ale przede wszystkim kakao używa się do wypieków takich, jak murzynki, torty czekoladowe, baby czekoladowe, rolady z polewą itp.

    W kuchni wykorzystuje się kakao do zrobienia polewy czekoladowej. Najlepsza polewa czekoladowa jest błyszcząca, miękka i łatwo się rozprowadza po cieście. Do jej wykonania potrzebne jest masło.

    Polewa kakaowa: najprostszy przepis

    100g masła, 50g ciemnego kakao, 120g cukru pudru, 3- 4 łyżki mleka. Wszystko to trzeba rozpuścić w garnku, ale nie gotować! Polewa czekoladowa wymaga ciągłego podgrzewania i mieszania, aby nie powstały grudki. Gdyby była zbyt gęsta, to trzeba dolać trochę mleka.

    Uwaga! 30 g kakao dostarcza naszemu organizmowi pełne dzienne zapotrzebowanie żelaza.


    Kakao dla zdrowia


    Kakao jest wyrobem otrzymanym przez sproszkowanie oczyszczonych, odtłuszczonych i prażonych ziaren kakaowych mówi Joanna Żelazna, główna technolog Fabryki Czekolady "BAŁTYK" w Gdańsku. https://pixabay.com


    Wymienia się co najmniej kilka powód, dla których warto spożywać - używać kakao. To:
    1. Kakao chroni serce - stwierdzono, że jeśli tygodniowo zjemy ok. 50 g kakao zmniejsza się ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Zdaniem naukowców to flawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz spadek „złego” cholesterolu LDL. Kakao działa przeciw zakrzepowo i przeciwzapalnie.
    2. Kakao ma działanie antydepresyjne - "pokarm bogów: podnosi poziom serotoniny w organizmie ( tzw. hormon szczęścia), która wprawia nas w stan euforii, działa też nieco nasennie. W nocy serotonina przekształca się w melatoninę, substancję niezbędną do zaśnięcia, dlatego filiżanka kakao przed snem jest jak najbardziej wskazana.
    3. Kakao zapobiega przedwczesnemu starzeniu się - duża ilość antyoksydantów chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
    4. Kakao poprawia pamięć i koncentrację - to zasługa: teobrominy, kofeiny, flawonoli oraz fenyloetyloaminy - wyliczają naukowcy.
    5. Kakao w kosmetyce - tłuszcze polifenolowe spowalniają starzenie się skóry. Masło kakaowe to składnik luksusowych kosmetyków m.in. do opalania. Natłuszcza, nawilża, zmiękcza naskórek oraz łagodzi stany zapalne skóry, jest naturalnym filtrem UV.
    6. Kakao to bomba związków mineralnych - zawiera mnóstwo witamin i związków mineralnych, które z jednej strony - jak kofeina- mają właściwości pobudzające, ale z drugiej strony - przeciwdziałają zmęczeniu psychicznemu i fizycznemu. Obecny w kakao w dużej ilości magnez razem z potasem chroni m.in. przed bolesnymi skurczami mięśni.


    Ziarna kakaowca są afrodyzjakiem, dzięki któremu zwiększa się ochota na seks.


    Ile kalorii ma prawdziwe kakao?


    100 gram kakao ma 227,5 kcal. Inaczej jest w przypadku czekolady. Czekolada ma wysoką wartość energetyczną. 100 gramów czekolady to około 500–700 kalorii.


    Objawy uczulenia na kakao?



    Uczulenie na kakao występuje stosunkowo rzadko - mówią lekarze. Częściej jest diagnozowane uczulenie na czekoladę - i to głównie u dzieci. U osób cierpiących na tę przypadłość po spożyciu czekolady pojawiają się objawy, takie jak wypryski skórne (wysypka na policzkach, przedramionach, łokciach), katar sienny, alergiczny, nierzadko - ból głowy, zgaga.
    Działanie uczulające ma czekolada, bo w niej najczęściej zawarte są alergeny takie, jak: mleko, orzechy, pszenica...
    Bakalie wzbogacają smak czekolady, ale ... mogą też uczulać. Szymon Starnawski


    Ile kosztuje prawdziwe kakao?



    W supermarketach trudno znaleźć produkty najwyższej jakości. Te, które w swoim składzie zawierają „śladowe ilości” cukru, soi, mleka, glutenu, aromatów a nawet i soli , nie dorastają do roli prawdziwego kakao. Prawdziwe kakao można poznać po wyglądzie – im ciemniejsza barwa tym produkt jest bardziej wartościowy. I po cenie. Za 250 dag trzeba zapłacić nawet 10 złotych.
    Przykładowe ceny z Internetu:
    • 44.93 zł /kg - marki DecoMorreno
    • 56,90 zł/kg - Bio Ameryka Kakao sproszkowane
    • 40, 33 zł/kg - Kakao ciemne z Ghany marki Wedel
    • 39,00 zł/kg - Kakao Premium Extra Brut 20-24% holenderskie



    ZOBACZ TAKŻE: Czekolada bez cukru! Amerykańscy naukowcy zastąpili go grzybnią

    RUPTLY

    POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:







    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo