Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzenie w pomorskich szpitalach. Znamy jadłospisy! Co jedzą pacjenci?

Sara Watrak
Sara Watrak
Jedzenie w szpitalach w Toruniu coraz lepsze? Wszystko na to wskazuje! Czasy, gdy na śniadanie pacjenci dostawali kanapki z mortadelą, to już przeszłość. Sprawdzamy, co jedzą chorzy w toruńskich szpitalach. Tak wyglądają posiłki z kuchni w Szpitalu Dziecięcym w Toruniu.
Jedzenie w szpitalach w Toruniu coraz lepsze? Wszystko na to wskazuje! Czasy, gdy na śniadanie pacjenci dostawali kanapki z mortadelą, to już przeszłość. Sprawdzamy, co jedzą chorzy w toruńskich szpitalach. Tak wyglądają posiłki z kuchni w Szpitalu Dziecięcym w Toruniu. Grzegorz Olkowski
Jedzenie w szpitalach w Toruniu coraz lepsze? Wszystko na to wskazuje! Czasy, gdy na śniadanie pacjenci dostawali kanapki z mortadelą, to już przeszłość. Sprawdzamy, co jedzą chorzy w toruńskich szpitalach.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 12

od 16 lat

W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym dostępnych jest ok. 50 specjalistycznych diet, a także diety wegetariańskie czy wegańskie. Śniadania dostarczane są pacjentom ok. godz. 8, obiady o 12:30, a kolacje – o 17:30. - Dla wybranych grup takich jak dzieci czy położnice dodatkowo dostarczane jest drugie śniadanie i podwieczorek – mówi dr n. med. Janusz Mielcarek, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego.

Polecamy

Personel kuchni stanowią łącznie 42 osoby. Przygotowują one posiłki w Szpitalu Dziecięcym przy Konstytucji 3 Maja. Stamtąd potrawy dostarczane są do szpitala na Bielanach.

Co jedzą pacjenci Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu?

We wtorek, 31 maja, na oddziale endokrynologii i neurologii dziecięcej na śniadanie serwowano płatki owsiane na mleku, kajzerkę, chleb razowy, masło, schab pieczony, pomidory i miód. Do tego herbata z cukrem. Na drugie śniadanie dzieci dostały gruszki. Na obiad podano zupę marchewkową z ziemniakami, pieczonego devolaya z indyka z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Do popicia kompot. Po obiedzie przyszedł czas na podwieczorek. Tym razem była to galaretka z owocami. Na kolację – różne rodzaje pieczywa. Do tego masło, dżem, indyk i roszponka.

  • Warto zaznaczyć, że menu jest bardzo zróżnicowane.
  • Na obiad pacjenci dostają nie tylko ziemniaki z mięsem, lecz także makarony czy kasze z leczo.
  • Z kolei na śniadanie, oprócz pieczywa i dodatków, serwowane są zacierki, ryż na mleku czy kasza manna.
  • W Dzień Dziecka maluchy na drugie śniadanie otrzymały jabłka i lizaka, a na podwieczorek – ciasteczka.
  • „Nowości” w jadłospisie zaintrygował kurczak w curry z mleczkiem kokosowym, fasolką szparagową i zielonym groszkiem. Brzmi smacznie, prawda? To nie tylko nasza opinia.
Atrakcją były również rejsy po Wiśle. Na zdjęciu toruńska przystań z czasów przed budową bulwaru.

Tak się kiedyś bawiliście w Toruniu i okolicach. Może się ro...

- Pacjenci zgodnie twierdzą że z chwilą, gdy posiłki zaczęły być przygotowywane w kuchni szpitalnej, ich jakość znacznie się poprawiła – przekonuje nam dr n. med. Janusz Mielcarek.

Trwa głosowanie...

Czy jesteś zadowolony z menu w swoim szpitalu?

W szpitalu miejskim również coraz smaczniej

W szpitalu miejskim również jest coraz lepiej, choć jedzenie dostarcza firma zewnętrzna. Posiłki przyjeżdżają na teren szpitala przygotowane i po podgrzaniu są gotowe do spożycia. Z prowadzonych przez szpital badań satysfakcji pacjentów po hospitalizacji wynika, że ponad 70 proc. z nich nie zgłasza uwag do otrzymywanych posiłków. - Uwagi dotyczą głównie braku możliwości wyboru menu, a nie jego jakości – zaznacza Marta Niespodzińska, p.o. Kierownika Działu Zarządzania i Obsługi Pacjenta, i dodaje, że jakość jedzenia podawana pacjentom na przestrzeni ostatnich lat bardzo się poprawiła.

- Oprócz podstawy śniadania (chleb i bułka, masło, szynka czy ser i warzywa) codziennie można spotkać dodatki w formie serku wiejskiego, jogurtu czy owocu. Na obiad zawsze jest zupa i drugie danie. W jadłospisie pojawiają się również posiłki, które na pierwszy rzut oka nie są kojarzone z szpitalem: naleśniki z serem, kopytka czy leczo z soczewicą – wylicza.

Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:

Posiłki w szpitalu miejskim serwowane są w godz. 7:30 -8:00 (śniadanie), 12:00 – 12:30 (obiady) oraz 16:30-17:00 (kolacje). Oto przykładowy jadłospis z ostatnich dni.

  • Na śniadanie podano, oprócz pieczywa, margarynę, pastę jajeczną z awokado, twaróg, roszponkę oraz jogurt. Dodatkiem były brzoskwinie w lekkim syropie. Do tego herbata lub inka.
  • Na obiad chorzy dostali marchwiankę z zacierką, roladę drobiową ze szpinakiem z ziemniakami gotowanymi na parze, do tego brokuły, sos i woda.
  • Kolacja składała się z pieczywa, margaryny, sera żółtego, wędliny ze schabu wędzonego, roszponki i papryki. Do popicia – herbata.

Czytaj także

- Oprócz diety standardowej i lekkostrawnej mamy również diety bezglutenowe, bogatobiałkowe, cukrzycowe, wegetariańskie i niskotłuszczowe stosowane przy chorobach wątroby. Dla pacjentów po zabiegach chirurgicznych przewidywane są diety chirurgiczne, papkowate i płynne wzmocnione. Pacjenci na oddziale hematologii również otrzymują specjalistyczną dietę dostosowaną do ich stanu zdrowia – informuje Marta Niespodzińska.

Zobaczcie zdjęcia z kuchni w Szpitalu Dziecięcym w Toruniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Jedzenie w pomorskich szpitalach. Znamy jadłospisy! Co jedzą pacjenci? - Nowości Dziennik Toruński

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki