- Gotuję zupę z pasternaka. Wybór właśnie tego dania nie jest przypadkowy. Pasternak został zdetronizowany przez królową Bonę, która przywiozła z Włoch ziemniaki i włoszczyznę - mówi Hanna Zych-Cisoń. - W tamtych czasach w Polsce i na Pomorzu, dziś zapomniany pasternak z powodzeniem zastępował zarówno włoszczyznę jak i ziemniaki. Moje danie to zupa z pasternaka z miodem i borowikami, ale to warzywo świetnie nadaje się na placuszki czy pure, które dodane do mięsa stanowi wartościową potrawę. Chcę podkreślić, że pasternak jest bardzo zdrowy i ma dużo witaminy C oraz czterokrotnie więcej wartości odżywczych niż marchew. Dla tych, którzy się odchudzają i tych, którzy muszą jeść niskowęglowodanowe posiłki pasternak jest bardzo wskazany - dodaje.
Na imprezie spotkać można było m.in. członkinie kół gospodyń wiejskich kontynuujące tradycje folklorystyczne, rzemieślnicze, rękodzielnicze i oczywiście kulinarne. Wiele produktów i potraw, które zostaną zaprezentowane w pokazach, zarejestrowanych jest na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, która uwzględnia przede wszystkim stare, co najmniej 25-letnie receptury ich przygotowania. Obecnie województwo pomorskie posiada na liście 151 takich produktów, zajmując drugie miejsce w kraju, za województwem podkarpackim.
- Zapraszamy na "Pomorskie Smaki" - kulinarne i kulturalne spotkania z dziedzictwem naszego regionu. Możemy tu posmakować produktów tradycyjnych z Powiśla i Żuław oraz oczywiście Kaszub i Kociewia. Dziś dań do spróbowania nie brakuje, nie tylko za sprawą konkursu na „Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego”, w niedzielę z kolei zapraszamy na "Piknik Wieprzowy" - piknik finansowany z Funduszy Promocji Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego i Pomorskiej Izby Rolniczej. Pojawi się nie tylko mięso "na hamburgery", ale także degustacja tradycyjnych produktów wykonanych przez koła gospodyń wiejskich - wymienia Aleksandra Raczyńska z departamentu turystyki i promocji Urzędu Marszałkowskiego.
Hanna Zych-Cisoń wręczyła nagrody laureatom konkursu kulinarnego o „Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego”. Wśród nagrodzonych znaleźli się: Halina Rogińska i Tomasz Kossakowski z gospodarstwa agroturystycznego "Gościna" w Kalisku Kościerskim - za Karasia w śmietanie z żurawiną" uznanego za najlepszą potrawę regionalną, Brygida i Andrzej Kąkol za "Worsztę" (kiełbasę mięsną) - najlepszy produkt regionalny w kategorii produktów zwierzęcych, firma Fungopol Cis-Bankiewicz-Skórczewski za "Borowika marynowanego" uznanego za najlepszy produkt roślinny, Sebastian Wawszczak i Dawid Fandrajewski za "Piwo Kociewskie Pszeniczne", uznane za najlepszy produkt w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz Maria i Roman Jońca z gospodarstwa agroturystycznego "U Marysi" za "Pierogi z płuckami jagnięcymi" (zwycięzca w kategorii "inne").
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?