Jarmark Kaszubski w Stężycy 2013 [ZDJĘCIA]

Bartosz Cirocki
Kto robi najlepsze przetwory i desery z truskawek? Odpowiedź na to pytanie jak co roku padła podczas Jarmarku Kaszubskiego w Stężycy.

W konkursie o puchar starosty kartuskiego nagrodę przyznano pierogom z Gościńca Malinówka oraz konfiturom z gospodarstwa agroturystycznego Zofii Smardz.

Nad wyborem zwycięzcy kapituła pod przewodnictwem Artur Michny, krytyka kulinarnego, debatowała aż dwie godziny.
- Braliśmy pod uwagę przede wszystkim truskawkowość smakołyku, czyli to, czy faktycznie są tam truskawki i czy ich smak nie jest zagłuszony przez dodatki przemysłu spożywczego - tłumaczył Artur Michna.

W kategorii deser drugi raz z rzędu zwyciężył Gościniec Malinówka w Krzesznej.

W gronie laureatów, już po raz trzeci, w tym roku w kategorii przetwory, znalazła się Zofia Smardz, która przygotowała dwie wersje konfitury z truskawek - z dodatkiem płatków róży i kwiatów czarnego bzu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie