Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarmark Kaszubski w Stężycy 2013 [ZDJĘCIA]

Bartosz Cirocki
Kto robi najlepsze przetwory i desery z truskawek? Odpowiedź na to pytanie jak co roku padła podczas Jarmarku Kaszubskiego w Stężycy.

W konkursie o puchar starosty kartuskiego nagrodę przyznano pierogom z Gościńca Malinówka oraz konfiturom z gospodarstwa agroturystycznego Zofii Smardz.

Nad wyborem zwycięzcy kapituła pod przewodnictwem Artur Michny, krytyka kulinarnego, debatowała aż dwie godziny.
- Braliśmy pod uwagę przede wszystkim truskawkowość smakołyku, czyli to, czy faktycznie są tam truskawki i czy ich smak nie jest zagłuszony przez dodatki przemysłu spożywczego - tłumaczył Artur Michna.

W kategorii deser drugi raz z rzędu zwyciężył Gościniec Malinówka w Krzesznej.

W gronie laureatów, już po raz trzeci, w tym roku w kategorii przetwory, znalazła się Zofia Smardz, która przygotowała dwie wersje konfitury z truskawek - z dodatkiem płatków róży i kwiatów czarnego bzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki