W konkursie o puchar starosty kartuskiego nagrodę przyznano pierogom z Gościńca Malinówka oraz konfiturom z gospodarstwa agroturystycznego Zofii Smardz.
Nad wyborem zwycięzcy kapituła pod przewodnictwem Artur Michny, krytyka kulinarnego, debatowała aż dwie godziny.
- Braliśmy pod uwagę przede wszystkim truskawkowość smakołyku, czyli to, czy faktycznie są tam truskawki i czy ich smak nie jest zagłuszony przez dodatki przemysłu spożywczego - tłumaczył Artur Michna.
W kategorii deser drugi raz z rzędu zwyciężył Gościniec Malinówka w Krzesznej.
W gronie laureatów, już po raz trzeci, w tym roku w kategorii przetwory, znalazła się Zofia Smardz, która przygotowała dwie wersje konfitury z truskawek - z dodatkiem płatków róży i kwiatów czarnego bzu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?