Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jaki tort na wesele? Robert Hintzke poleca tort typu naked cake [ROZMOWA]

Monika Jankowska
materiały prasowe
O słodkim i istotnym akcencie przyjęcia weselnego, czyli torcie typu naked cake rozmawiamy z Robertem Hintzke z Cukierni Hintzke.

Tort typu naked cake jest coraz popularniejszym rozwiązaniem. Czym taki tort się charakteryzuje? Na czym polega jego wyjątkowość?
Tort typu naked cake rzeczywiście jest coraz częściej wybierany przez młode pary. Swoją stylistyką nawiązuje on do prostoty i natury. W odróżnieniu od wystawnych i eleganckich tortów weselnych, rezygnuje się w nim np. z masy cukrowej, a bezpośrednio na biszkopt przełożony kremem nakłada się dekoracje - najczęściej z żywych kwiatów czy też owoców sezonowych. Taka stylizacja tortu sprawia, że staje się on wyjątkowy, inny od tych najczęściej spotykanych na weselach. Pozwala się on niejako wyróżnić parze młodej. Zdecydowanie zapada on w pamięć gości na długo.

Dla kogo będzie on dobrym rozwiązaniem?

Tak, jak wspomniałem wcześniej, tort typu naked cake pozwala się wyróżnić. Jest więc dobrym rozwiązaniem dla wszystkich szukających rozwiązań niekonwencjonalnych i zgodnych z najnowszymi trendami ślubnymi. Każda para młoda chce, aby ich wesele było wyjątkowe i zostało zapamiętane na długo. Tort typu naked cake zdecydowanie może w tym pomóc.

Wśród jakich smaków możemy wybierać? Jakie najlepiej sprawdzą się w wypadku tego rodzaju tortu? I jaki biszkopt możemy wybrać?

Torty typy naked cakes praktycznie nie ograniczają młodej pary w możliwościach wyboru smaków. W nas oprócz kilkudziesięciu standardowych smaków tortów takich jak np. truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe, oferujemy również właściwie nieograniczoną ilość smaków tworzonych na specjalne zamówienie gości. I tak młoda para może skomponować własny niepowtarzalny tort o indywidualnym smaku kremu i biszkoptu, np. tort z biszkoptu z kawałkami suszonych truskawek przełożony kremem o smaku szampańskim.

Co z dekoracją? Jak wybrać taką, która będzie pasować i do ciasta i do klimatu naszego wesela? Jak można ten tort ozdobić?

Aby tort dobrze pasował do klimatu wesela, najlepiej wybrać dekorację nawiązującą do innych elementów występujących na weselu. Dobrym pomysłem może być wystrój tortu nawiązujący do bukietu Pani Młodej, jej sukni ślubnej, wystroju sali, a nawet pory roku. Granicą jest właściwie jedynie wyobraźnia pary młodej - my z kolei dbamy o to, aby wszystko ładnie się skomponował.

Czy taki tort sprawdzi się szczególnie latem, np. podczas imprezy na zewnątrz?

Oczywiście, takie torty są idealne na lato, szczególnie na wesela organizowane w otoczeniu natury, do której tort typu naked cake nawiązuje swoim charakterem.

Jak powinniśmy przeliczyć ten tort na liczbę gości? Ile pięter potrzebujemy na wesele dla 60, 80, 100 i 150 osób?

Zawsze proponujemy, aby na 1 gościa liczyć po ok. 100 g tortu. I tak np. na wesele dla 60 osób młoda para powinna zdecydować się na tort 2-piętrowy o wadze ok. 6 kg. W przypadku tortu na 80, czy 100 osób odpowiednie będą torty 3-piętrowe, a w przypadku wesela na 150 osób należy zdecydować się już na tort nawet 5-piętrowy.

KULINARNIE: nowy serwis o gotowaniu i smakach Pomorza!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki