Jak żyć ekologicznie i zdrowo - radzą eksperci WWF Polska [galeria]
Kupuj ryby ze zrównoważonych połowów
Morza i oceany zajmują ponad 2/3 powierzchni Ziemi. To one dostarczają nam pożywienia, a organizmy w nich żyjące wytwarzają ponad 70 proc. tlenu, którym oddychamy.
Jedzenie ryb od wieków utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia. Potwierdzają to badania naukowe – wybór rybiego mięsa, jako źródła białka w codziennej diecie korzystnie wpływa na organizm. Niestety zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), aż 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie (Raport FAO, Sofia 2014). Jeśli nie zmienimy naszych przyzwyczajeń, niektóre gatunki ryb i owoców morza mogą przez to całkowicie zniknąć, a wraz z nimi wiele innych gatunków, które pełnią istotną rolę w ekosystemach morskich. Poradnik rybny WWF i nasza książka z przepisami, dostępne bezpłatnie na naszej stronie mogą pomóc konsumentom w dokonywaniu dobrych wyborów.
Wybierając ryby ze zrównoważonych połowów mamy pewność, że wybieramy ryby zdrowe i bezpieczne dla nas i naszych rodzin.