Podstawowe składniki, z których wykonujemy proziaki to mąka, soda oczyszczona i woda. Ale w naszym przepisie pojawiają się też jajka i kefir, a także cukier i sól. Zyskują wtedy o wiele lepszy smak.
Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Ile czasu potrzeba?
- Przygotowanie: 10 minut
- Czas wyrastania: 15 minut
- Smażenie lub pieczenie: 20 minut
- Liczba porcji: 16 dużych proziaków
Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Składniki
- ok. 450 g mąki tortowej lub poznańskiej
- szklanka kefiru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jaja
- łyżeczka cukru
Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Krok po kroku
Nie trzeba proziaków piec w piekarniku, bardzo popularne jest też ich smażenie na patelni.
Najpierw przygotowujemy ciasto - łączymy wszystkie składniki z połową mąki. Następnie resztę mąki wysypujemy na stolnicę i wylewamy na nią ciasto. Nadal wyrabiamy.
Potem rozwałkowujemy miękkie ciasto i wycinamy z niego kawałki - możemy posłużyć się szklanką lub po prostu nożem.
Odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.
Kładziemy na rozgrzaną patelnię i pieczemy chebki ok. 5-10 minut z każdej strony.
Jeśli korzystamy z piekarnika - układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
Podajemy z masłem czosnkowym.
Świetnie smakują z każdą zupą.
Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis...
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?