Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis na pieczywo domowe - bułki z kefirem i sodą

Tomasz Rowikowski
Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis Krzysztof Kapica
Proziaki to łatwe w przygotowaniu chlebki lub bułeczki sodowe. Zaczęto je piec na Podkarpaciu ponad 100 lat temu, gdzie sodę nazywano prozą. Stąd też ich nazwa.

Podstawowe składniki, z których wykonujemy proziaki to mąka, soda oczyszczona i woda. Ale w naszym przepisie pojawiają się też jajka i kefir, a także cukier i sól. Zyskują wtedy o wiele lepszy smak.

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Ile czasu potrzeba?

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Czas wyrastania: 15 minut
  • Smażenie lub pieczenie: 20 minut
  • Liczba porcji: 16 dużych proziaków

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Składniki

  • ok. 450 g mąki tortowej lub poznańskiej
  • szklanka kefiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • łyżeczka cukru

Czytaj także

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Krok po kroku

Nie trzeba proziaków piec w piekarniku, bardzo popularne jest też ich smażenie na patelni.

Najpierw przygotowujemy ciasto - łączymy wszystkie składniki z połową mąki. Następnie resztę mąki wysypujemy na stolnicę i wylewamy na nią ciasto. Nadal wyrabiamy.

Potem rozwałkowujemy miękkie ciasto i wycinamy z niego kawałki - możemy posłużyć się szklanką lub po prostu nożem.

Odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.

Kładziemy na rozgrzaną patelnię i pieczemy chebki ok. 5-10 minut z każdej strony.

Jeśli korzystamy z piekarnika - układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.

Podajemy z masłem czosnkowym.
Świetnie smakują z każdą zupą.

Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis...

Jedzenie wolimy zamawiać lub brać na wynos

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie