Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis na pieczywo domowe - bułki z kefirem i sodą

Tomasz Rowikowski
Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis
Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis Krzysztof Kapica
Udostępnij:
Proziaki to łatwe w przygotowaniu chlebki lub bułeczki sodowe. Zaczęto je piec na Podkarpaciu ponad 100 lat temu, gdzie sodę nazywano prozą. Stąd też ich nazwa.

Podstawowe składniki, z których wykonujemy proziaki to mąka, soda oczyszczona i woda. Ale w naszym przepisie pojawiają się też jajka i kefir, a także cukier i sól. Zyskują wtedy o wiele lepszy smak.

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Ile czasu potrzeba?

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Czas wyrastania: 15 minut
  • Smażenie lub pieczenie: 20 minut
  • Liczba porcji: 16 dużych proziaków

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Składniki

  • ok. 450 g mąki tortowej lub poznańskiej
  • szklanka kefiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • łyżeczka cukru

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Krok po kroku

Nie trzeba proziaków piec w piekarniku, bardzo popularne jest też ich smażenie na patelni.

Najpierw przygotowujemy ciasto - łączymy wszystkie składniki z połową mąki. Następnie resztę mąki wysypujemy na stolnicę i wylewamy na nią ciasto. Nadal wyrabiamy.

Potem rozwałkowujemy miękkie ciasto i wycinamy z niego kawałki - możemy posłużyć się szklanką lub po prostu nożem.

Odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.

Kładziemy na rozgrzaną patelnię i pieczemy chebki ok. 5-10 minut z każdej strony.

Jeśli korzystamy z piekarnika - układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.

Podajemy z masłem czosnkowym.
Świetnie smakują z każdą zupą.

Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis

Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie