Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis na pieczywo domowe - bułki z kefirem i sodą

Tomasz Rowikowski
Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis
Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis Krzysztof Kapica
Proziaki to łatwe w przygotowaniu chlebki lub bułeczki sodowe. Zaczęto je piec na Podkarpaciu ponad 100 lat temu, gdzie sodę nazywano prozą. Stąd też ich nazwa.

Podstawowe składniki, z których wykonujemy proziaki to mąka, soda oczyszczona i woda. Ale w naszym przepisie pojawiają się też jajka i kefir, a także cukier i sól. Zyskują wtedy o wiele lepszy smak.

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Ile czasu potrzeba?

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Czas wyrastania: 15 minut
  • Smażenie lub pieczenie: 20 minut
  • Liczba porcji: 16 dużych proziaków

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Składniki

  • ok. 450 g mąki tortowej lub poznańskiej
  • szklanka kefiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • łyżeczka cukru

Przepis na proziaki, domowe bułki na sodzie. Krok po kroku

Nie trzeba proziaków piec w piekarniku, bardzo popularne jest też ich smażenie na patelni.

Najpierw przygotowujemy ciasto - łączymy wszystkie składniki z połową mąki. Następnie resztę mąki wysypujemy na stolnicę i wylewamy na nią ciasto. Nadal wyrabiamy.

Potem rozwałkowujemy miękkie ciasto i wycinamy z niego kawałki - możemy posłużyć się szklanką lub po prostu nożem.

Odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce.

Kładziemy na rozgrzaną patelnię i pieczemy chebki ok. 5-10 minut z każdej strony.

Jeśli korzystamy z piekarnika - układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.

Podajemy z masłem czosnkowym.
Świetnie smakują z każdą zupą.

Proziaki to tradycyjne pieczywo z Podkarpacia. Jak zrobić proziaki? Zobacz przepis

Jak zrobić proziaki - szybkie, tanie i proste bułki? Przepis...

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie