Jak zrobić lukier? Przepis, przygotowanie?
Lukier powinien być gładką, jednolitą masą, którą łatwo udekorujemy ciasta, ciasteczka czy babeczki.
Składniki na lukier
- cukier puder
- woda/sok
Lukier - przygotowanie, szybki przepis
Cukier puder ucieramy dolewając po łyżeczce stopniowo wodę lub sok, aż do uzyskania gładkiej masy. Powinien być jednolity, bez grudek i płynny.
Ciasto wielkanocne - lukier
Jak zrobić lukier cytrynowy?
Lukier cytrynowy podkreśla smak ciasteczek i babek. Przygotowujemy go podobnie jak zwykły lukier, dodając sok z wyciśniętej cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy łyżeczkę bądź dwie gorącej wody. Jeśli chcemy, żeby nasz lukier był aromatyczny, to dodajemy kilka kropel olejku - np. migdałowego czy pomarańczowego.
Masa cukrowa - lukier plastyczny / fondant. Jak zrobić?
Lukier plastyczny pozwala zrobić piękne dekoracje do ciast i tortów. Jest plastyczny i elastyczny, a w dodatku w pełni jadalny, więc idealnie sprawdzi się dla dzieciaków. Możemy w nim rzeźbić, malować go i nadawać mu różne kolory.
Do jego zrobienia potrzebujemy:
- 800 g cukru pudru
- 70 ml wody
- 100 g glukozy w proszku
- 4 małe łyżeczki żelatyny
- barwniki spożywcze
- aromaty
Najpierw moczymy żelatynę w gorącej wodzie, by napęczniała i łączymy z glukozą. Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję, to zanim stężeje dodajemy do niego po łyżeczce cukier puder i w miarę jak masa robi się stała, powoli zagniatamy ją. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeśli chcemy nadać kolor, dodajemy barwniki i kulki zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Gdy będziemy chcieli udekorować ciasto, wyjmujemy schłodzoną masę, która łatwo powinna dać się formować w rozmaite kształty.
Lukier królewski - jak go zrobić?
Jest prosty do przygotowania i niezbędny do dekoracji ciasteczek, co nadaje im błysk i słodycz.
- Potrzebujemy go z połączenia białka z jajek i cukru pudru.
- Rozdzielamy białko z jajka
- dodajemy pół szklanki cukru pudru bądź więcej, w zależności do tego, jak duże jest jajko
- dla lepszej konsystencji dodajemy kilka kropel soku z cytryny albo octu winnego.
O czym pamiętać przygotowując lukier?
Warto zrobić go chwilę przed dekorowaniem ciasta, bo szybko zasycha - zwłaszcza, gdy wypiek jest gorący. Co zrobić, gdy zrobi się gęsty? Dodajemy kilka kropel ciepłej wody albo soku - wówczas robi się bardziej przezroczysty i kruchy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?