reklama

Jak zrobić lukier do ciasta i ciastek? Jak przygotować lukier? Proste przepisy na słodką dekorację. Babka wielkanocna - przepis na lukier

PLZaktualizowano 
Jak zrobić lukier, który ozdobi słodkości? Ciężko wyobrazić sobie babkę czy ciasteczka bez lukru - wystarczą dwa składniki, by szybko przygotować słodki i aromatyczny lukier. Może on mieć różne warianty smakowe. My podajemy sposób na przygotowanie najpopularniejszego, czyli cytrynowego, ale też innych, które z pewnością wykorzystacie w swojej kuchni. Jak zrobić lukier królewski, cytrynowy? Czytajcie dalej.

Jak zrobić lukier? Przepis, przygotowanie?

Lukier powinien być gładką, jednolitą masą, którą łatwo udekorujemy ciasta, ciasteczka czy babeczki.

Składniki na lukier

  • cukier puder
  • woda/sok

Lukier - przygotowanie, szybki przepis

Cukier puder ucieramy dolewając po łyżeczce stopniowo wodę lub sok, aż do uzyskania gładkiej masy. Powinien być jednolity, bez grudek i płynny.

Ciasto wielkanocne - lukier

Jak zrobić lukier cytrynowy?

Lukier cytrynowy podkreśla smak ciasteczek i babek. Przygotowujemy go podobnie jak zwykły lukier, dodając sok z wyciśniętej cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy łyżeczkę bądź dwie gorącej wody. Jeśli chcemy, żeby nasz lukier był aromatyczny, to dodajemy kilka kropel olejku - np. migdałowego czy pomarańczowego.

Masa cukrowa - lukier plastyczny / fondant. Jak zrobić?

Lukier plastyczny pozwala zrobić piękne dekoracje do ciast i tortów. Jest plastyczny i elastyczny, a w dodatku w pełni jadalny, więc idealnie sprawdzi się dla dzieciaków. Możemy w nim rzeźbić, malować go i nadawać mu różne kolory.

Jak zrobić lukier do ciasta i ciastek? Jak przygotować lukier? Proste przepisy na słodką dekorację. Babka wielkanocna - przepis na lukier
unsplash

Do jego zrobienia potrzebujemy:

  • 800 g cukru pudru
  • 70 ml wody
  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 małe łyżeczki żelatyny
  • barwniki spożywcze
  • aromaty
Jak zrobić lukier do ciasta i ciastek? Jak przygotować lukier? Proste przepisy na słodką dekorację. Babka wielkanocna - przepis na lukier
unsplash

Najpierw moczymy żelatynę w gorącej wodzie, by napęczniała i łączymy z glukozą. Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję, to zanim stężeje dodajemy do niego po łyżeczce cukier puder i w miarę jak masa robi się stała, powoli zagniatamy ją. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeśli chcemy nadać kolor, dodajemy barwniki i kulki zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Gdy będziemy chcieli udekorować ciasto, wyjmujemy schłodzoną masę, która łatwo powinna dać się formować w rozmaite kształty.

Lukier królewski - jak go zrobić?

Jest prosty do przygotowania i niezbędny do dekoracji ciasteczek, co nadaje im błysk i słodycz.

  • Potrzebujemy go z połączenia białka z jajek i cukru pudru.
  • Rozdzielamy białko z jajka
  • dodajemy pół szklanki cukru pudru bądź więcej, w zależności do tego, jak duże jest jajko
  • dla lepszej konsystencji dodajemy kilka kropel soku z cytryny albo octu winnego.

O czym pamiętać przygotowując lukier?

Warto zrobić go chwilę przed dekorowaniem ciasta, bo szybko zasycha - zwłaszcza, gdy wypiek jest gorący. Co zrobić, gdy zrobi się gęsty? Dodajemy kilka kropel ciepłej wody albo soku - wówczas robi się bardziej przezroczysty i kruchy.

Jak zrobić lukier do ciasta i ciastek? Jak przygotować lukier? Proste przepisy na słodką dekorację. Babka wielkanocna - przepis na lukier

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie