Jak zjemy i wypijemy w restauracjach i pubach i w których? Otwarcie gastronomii planowane jest od 18 maja

Jacek Klein
Jacek Klein
Puste ulice i restauracje w Gdańsku
Puste ulice i restauracje w Gdańsku Przemysław Świderski
Prawdopodobnie po 18 maja 2020 będzie można usiąść w restauracji i zjeść posiłek na miejscu. Będą jednak obostrzenia: m.in. mniej stolików i to wystawionych tylko na zewnątrz w ogródkach. Lokale bez ogródków mają być nadal zamknięte i będą mogły wydawać posiłki tylko na wynos.

Jak wcześniej zapowiadał rząd, kolejne etapy luzowania mają odbywać się co dwa tygodnie, jeśli postępy w walce z epidemią na to pozwolą. Na razie ten plan jest realizowany. 4 maja wdrożono II etap luzowania - otwarto m.in. hotele. 18 maja przyjdzie zatem czas na III etap zmian czyli m.in. restauracje czy puby.

Branża gastronomiczna jest jedną z najmocniej dotkniętych kryzysem. Setki tysięcy lokali jeśli nie zostało zamkniętych musi radzić sobie oferując posiłki z dowozem.

Kiedy może nastąpić wielkie otwarcie? Jeśli po tygodniu od otwarcia centrów handlowych statystyki pokażą, że zachorowań nie przybywa z tego powodu, lokale gastronomiczne mogą zostać otwarte najwcześniej 18 maja.

Jak podaje RMF FM jednak nie wszystkie. Restauracje i bary mogłyby być otwarte tylko w części ogródkowej i tylko z obsługą kelnerską. Oznacza to, że lokale bez ogródków i samoobsługowe nie będą mogły nadal działać. Dodatkowo stoliki mają być oddalone od siebie o co najmniej 2 metry. Klienci nie będą musieli posiadać ani maseczek, ani rękawiczek.

Do otwarcia lokali przygotowują się już wielkie sieci. Spółka Sphinx Polska poinformowała np. że wprowadzi w lokalach Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy nowe procedury bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

- Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa firma wdroży m.in.:

  • dezynfekowanie stolików po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  • dezynfekowane kart menu po każdym użyciu.
  • jednorazowe sztućce na prośbę gościa
  • przyprawy w jednorazowych opakowaniach.
  • podwójnie wyparzanie i dezynfekowanie naczyń i sztućców
  • codzienny pomiar temperatury u pracowników
  • podwojenie liczby audytów bezpieczeństwa

Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę oraz rękawiczki? Od ...

Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!

Strefa Biznesu - Boże Ciało 2023. Gdzie i za ile wyjadą Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie