MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zjemy i wypijemy w restauracjach i pubach i w których? Otwarcie gastronomii planowane jest od 18 maja

Jacek Klein
Jacek Klein
Puste ulice i restauracje w Gdańsku
Puste ulice i restauracje w Gdańsku Przemysław Świderski
Prawdopodobnie po 18 maja 2020 będzie można usiąść w restauracji i zjeść posiłek na miejscu. Będą jednak obostrzenia: m.in. mniej stolików i to wystawionych tylko na zewnątrz w ogródkach. Lokale bez ogródków mają być nadal zamknięte i będą mogły wydawać posiłki tylko na wynos.

Jak wcześniej zapowiadał rząd, kolejne etapy luzowania mają odbywać się co dwa tygodnie, jeśli postępy w walce z epidemią na to pozwolą. Na razie ten plan jest realizowany. 4 maja wdrożono II etap luzowania - otwarto m.in. hotele. 18 maja przyjdzie zatem czas na III etap zmian czyli m.in. restauracje czy puby.

Branża gastronomiczna jest jedną z najmocniej dotkniętych kryzysem. Setki tysięcy lokali jeśli nie zostało zamkniętych musi radzić sobie oferując posiłki z dowozem.

Kiedy może nastąpić wielkie otwarcie? Jeśli po tygodniu od otwarcia centrów handlowych statystyki pokażą, że zachorowań nie przybywa z tego powodu, lokale gastronomiczne mogą zostać otwarte najwcześniej 18 maja.

Jak podaje RMF FM jednak nie wszystkie. Restauracje i bary mogłyby być otwarte tylko w części ogródkowej i tylko z obsługą kelnerską. Oznacza to, że lokale bez ogródków i samoobsługowe nie będą mogły nadal działać. Dodatkowo stoliki mają być oddalone od siebie o co najmniej 2 metry. Klienci nie będą musieli posiadać ani maseczek, ani rękawiczek.

Do otwarcia lokali przygotowują się już wielkie sieci. Spółka Sphinx Polska poinformowała np. że wprowadzi w lokalach Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy nowe procedury bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

- Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa firma wdroży m.in.:

  • dezynfekowanie stolików po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  • dezynfekowane kart menu po każdym użyciu.
  • jednorazowe sztućce na prośbę gościa
  • przyprawy w jednorazowych opakowaniach.
  • podwójnie wyparzanie i dezynfekowanie naczyń i sztućców
  • codzienny pomiar temperatury u pracowników
  • podwojenie liczby audytów bezpieczeństwa

Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę oraz rękawiczki? Od ...

Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Praca sezonowa. Jaką umowę podpisać?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki