Jak wcześniej zapowiadał rząd, kolejne etapy luzowania mają odbywać się co dwa tygodnie, jeśli postępy w walce z epidemią na to pozwolą. Na razie ten plan jest realizowany. 4 maja wdrożono II etap luzowania - otwarto m.in. hotele. 18 maja przyjdzie zatem czas na III etap zmian czyli m.in. restauracje czy puby.
Branża gastronomiczna jest jedną z najmocniej dotkniętych kryzysem. Setki tysięcy lokali jeśli nie zostało zamkniętych musi radzić sobie oferując posiłki z dowozem.
Kiedy może nastąpić wielkie otwarcie? Jeśli po tygodniu od otwarcia centrów handlowych statystyki pokażą, że zachorowań nie przybywa z tego powodu, lokale gastronomiczne mogą zostać otwarte najwcześniej 18 maja.
Jak podaje RMF FM jednak nie wszystkie. Restauracje i bary mogłyby być otwarte tylko w części ogródkowej i tylko z obsługą kelnerską. Oznacza to, że lokale bez ogródków i samoobsługowe nie będą mogły nadal działać. Dodatkowo stoliki mają być oddalone od siebie o co najmniej 2 metry. Klienci nie będą musieli posiadać ani maseczek, ani rękawiczek.
Do otwarcia lokali przygotowują się już wielkie sieci. Spółka Sphinx Polska poinformowała np. że wprowadzi w lokalach Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy nowe procedury bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.
- Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
Poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa firma wdroży m.in.:
- dezynfekowanie stolików po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
- dezynfekowane kart menu po każdym użyciu.
- jednorazowe sztućce na prośbę gościa
- przyprawy w jednorazowych opakowaniach.
- podwójnie wyparzanie i dezynfekowanie naczyń i sztućców
- codzienny pomiar temperatury u pracowników
- podwojenie liczby audytów bezpieczeństwa
Najnowsze informacje z województwa
Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę oraz rękawiczki? Od ...
Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!
Wspieramy Lokalny Biznes!
Strefa Biznesu - Boże Ciało 2023. Gdzie i za ile wyjadą Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?