Jak zjemy i wypijemy w restauracjach i pubach i w których? Otwarcie gastronomii planowane jest od 18 maja

Jacek Klein
Jacek Klein
Puste ulice i restauracje w Gdańsku Przemysław Świderski
Prawdopodobnie po 18 maja 2020 będzie można usiąść w restauracji i zjeść posiłek na miejscu. Będą jednak obostrzenia: m.in. mniej stolików i to wystawionych tylko na zewnątrz w ogródkach. Lokale bez ogródków mają być nadal zamknięte i będą mogły wydawać posiłki tylko na wynos.

Jak wcześniej zapowiadał rząd, kolejne etapy luzowania mają odbywać się co dwa tygodnie, jeśli postępy w walce z epidemią na to pozwolą. Na razie ten plan jest realizowany. 4 maja wdrożono II etap luzowania - otwarto m.in. hotele. 18 maja przyjdzie zatem czas na III etap zmian czyli m.in. restauracje czy puby.

Branża gastronomiczna jest jedną z najmocniej dotkniętych kryzysem. Setki tysięcy lokali jeśli nie zostało zamkniętych musi radzić sobie oferując posiłki z dowozem.

Czytaj także

Kiedy może nastąpić wielkie otwarcie? Jeśli po tygodniu od otwarcia centrów handlowych statystyki pokażą, że zachorowań nie przybywa z tego powodu, lokale gastronomiczne mogą zostać otwarte najwcześniej 18 maja.

Jak podaje RMF FM jednak nie wszystkie. Restauracje i bary mogłyby być otwarte tylko w części ogródkowej i tylko z obsługą kelnerską. Oznacza to, że lokale bez ogródków i samoobsługowe nie będą mogły nadal działać. Dodatkowo stoliki mają być oddalone od siebie o co najmniej 2 metry. Klienci nie będą musieli posiadać ani maseczek, ani rękawiczek.

Do otwarcia lokali przygotowują się już wielkie sieci. Spółka Sphinx Polska poinformowała np. że wprowadzi w lokalach Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy nowe procedury bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

- Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa firma wdroży m.in.:

  • dezynfekowanie stolików po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  • dezynfekowane kart menu po każdym użyciu.
  • jednorazowe sztućce na prośbę gościa
  • przyprawy w jednorazowych opakowaniach.
  • podwójnie wyparzanie i dezynfekowanie naczyń i sztućców
  • codzienny pomiar temperatury u pracowników
  • podwojenie liczby audytów bezpieczeństwa

Czytaj także

Jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę oraz rękawiczki? Od ...

Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!

Wysokie czynsze, niewielu klientów. Restauratorzy zamykają biznesy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie