Jak upiec idealnego pączka - radzi gdynianka Diana Volokhova, finalistka II edycji MasterChefa

Aor
Archiwum prywatne
- Pączek już od początku powinien mówić "zjedz mnie" - opowiada "Kurierowi Gdyńskiemu" Diana Volokhova, finalistka II edycji "MasterChefa". Cały sekret tkwi w lukrze. Oto jak zrobić idealnego pączka:

Przepis na dobre klasyczne pączki to zawsze świeże drożdże, ciepłe mleko i dobra mąka.

I dlatego zostawmy z klasycznych pączków tylko ciasto, a dekorację - to znaczy zwykły lukier czy cukier puder zamieńmy na coś, co będzie niezwykłe!

SKŁADNIKI

Ciasto klasyczne:

Mleko - 150 ml

Mąka - 370 g

Jajko - 2 szt.

Masło -50 g

Drożdże świeże - 20 g

Sól - 1 szczypta

Cukier - 2 łyżki
Ekstrakt wanilii - 1/3 łyżeczki

WYKONANIE

Najpierw w niewielkiej ilości ciepłego mleka musimy „obudzić” drożdże, potem dodajemy resztę składników, rozrabiamy ciasto, które ma być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Do smaku można dodać do ciasta trochę brandy. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 1,5 godziny.

Następnie wałkujemy ciasto do grubości 2 cm, odkrawamy po kawałku i smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na złocisty kolor. Środek pączków najprościej jest naszprycować po wystudzeniu swoim ulubionym dżemem lub pastą czekoladową.

Ale zostawmy już klasykę, radzę jako nadzienie przygotować krem budyniowy, który ma bardzo delikatny smak, a do niego dolać :

1. Bardzo skoncentrowaną zieloną herbatę (na jedną łyżeczkę herbaty liściastej ½ szklanki wrzątku). Używając tego samego płynu, przygotowujemy zielony lukier herbaciany. To znaczy, że po prostu mieszamy przesiany cukier puder z zaparzoną, przecedzoną herbatą zieloną.

2. Tak samo skoncentrowaną herbatę z kwiatów hibiskusa. Również można jej użyć wlewając trochę do kremu, a lukier zrobić na bazie tego samego naparu i cukru pudru.

3. Zwykły lukier z dodatkiem maku lub nasion konopi. Nasiona można dodać też do kremu.

4. Można też dodać skórkę z pomarańczy do kremu i do lukru.

5. Zwykły lukier możemy też zamienić na lukier z białej czekolady: zalać 85 g białej czekolady 40 ml gorącej śmietanki 33-36 procent.

Przy kuchni nie bójmy się kombinować i próbować. Udekorujcie swoje pączki wyjątkowymi lukrami, kolorami i dodatkami i już będziecie mieli niezapomniane, najlepsze pączki!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie