Jak upiec chleb w domu? W ciężkich czasach warto znać przepisy na domowe pieczywo. Dla naszych babć i mam nie było problemem upieczenie chleba w domu. Bez dwóch zdań, trzeba to umieć. Oto prosty przepis w kilku krokach.
Prosty przepis na chleb na drożdżach
Domowy chleb na drożdżach można przygotować w nie więcej niż 1,5 godziny, chociaż wiekszość znawców kuchni poleca odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin, a nawet dzień.
Przygotujcie składniki z poniższej listy, a następnie kliknijcie w galerię, żeby poznać następne kroki.
Składniki do chleba:
0,5 kg mąki pszennej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (niektórzy wolą zmieszać wodę z mlekiem)
KLIKNIJ W GALERIĘ, ŻEBY ZOBACZYĆ PRZEPIS KROK PO KROKU
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
M
Mucha
Ostatnio odkryłam przepis na chleb...bananowy, polecany wprawdzie dla wegan, ale jest tak smaczny, że polecam go wszystkim: https://lifemanagerka.pl/2019/10/weganski-chlebek-bananowy-szybki-prosty-przepis/
K
Krzysztof
Dobrym pomysłem jest dodanie garści suszonych śliwek. Takie połączenie dobrze komponuje się nawet ze słonymi dodatkami. Trzeba też pamiętać o mące porządnej jakości, ja kupuje z małych lokalnych młynów. Ostatnio zamawiam z http://www.naturomat.pl, podobno ziarno pochodzi z ekologicznych gospodarstw na podkarpaciu i nie dodają do niej żadnych "dodatków" co teraz praktycznie się już nie zdarza. Taki własnoręcznie zrobiony chleb nie może się równać z napompowanym chlebem z przysłowiowej biedronki.