Jak upiec chleb w domu? Prosty i szybki przepis na domowy chleb na drożdżach. Lista składników i przepis krok po kroku na domowe pieczywo

Tomasz Rowikowski
Gotowy chleb wystawiamy na blat i pozwalamy mu wystygnąć bez przykrycia. Najpyszniejszy jest ciepły z masłem! Smacznego! Pixabay
Jak upiec chleb w domu? W ciężkich czasach warto znać przepisy na domowe pieczywo. Dla naszych babć i mam nie było problemem upieczenie chleba w domu. Bez dwóch zdań, trzeba to umieć. Oto prosty przepis w kilku krokach.

Prosty przepis na chleb na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach można przygotować w nie więcej niż 1,5 godziny, chociaż wiekszość znawców kuchni poleca odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin, a nawet dzień.

Przygotujcie składniki z poniższej listy, a następnie kliknijcie w galerię, żeby poznać następne kroki.

Składniki do chleba:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (niektórzy wolą zmieszać wodę z mlekiem)

KLIKNIJ W GALERIĘ, ŻEBY ZOBACZYĆ PRZEPIS KROK PO KROKU

Jak upiec chleb w domu? Prosty i szybki przepis na domowy ch...

Dziura w obostrzeniach, można zrobić pedicure?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mucha

Ostatnio odkryłam przepis na chleb...bananowy, polecany wprawdzie dla wegan, ale jest tak smaczny, że polecam go wszystkim: https://lifemanagerka.pl/2019/10/weganski-chlebek-bananowy-szybki-prosty-przepis/

K
Krzysztof

Dobrym pomysłem jest dodanie garści suszonych śliwek. Takie połączenie dobrze komponuje się nawet ze słonymi dodatkami. Trzeba też pamiętać o mące porządnej jakości, ja kupuje z małych lokalnych młynów. Ostatnio zamawiam z http://www.naturomat.pl, podobno ziarno pochodzi z ekologicznych gospodarstw na podkarpaciu i nie dodają do niej żadnych "dodatków" co teraz praktycznie się już nie zdarza. Taki własnoręcznie zrobiony chleb nie może się równać z napompowanym chlebem z przysłowiowej biedronki.

Dodaj ogłoszenie