Jak suszyć grzyby i jak je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby na suszenie grzybów w piekarniku, suszarce, czy na słońcu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W późne jesienne lub zimowe dni jako źródło ciepła posłuży kaloryfer. Suszenie „naszyjników” to metoda, którą praktykuje się od lat w wielu polskich domach. Kawałki grzybów nawija się z odstępami na nitkę i rozwiesza na żeberkach.
W późne jesienne lub zimowe dni jako źródło ciepła posłuży kaloryfer. Suszenie „naszyjników” to metoda, którą praktykuje się od lat w wielu polskich domach. Kawałki grzybów nawija się z odstępami na nitkę i rozwiesza na żeberkach. pixabay.com/niebieskibanan
Jak suszyć grzyby? Oto pytanie, na które warto znać odpowiedź - szczególnie, że przed nami dobry czas. Sezon grzybowy trwa od kilku miesięcy, ale mówi się, że prawdziwy wysyp przychodzi z końcem lata. O ile wakacyjne zbiory nie były zbyt obfite przez suszę, o tyle we wrześniu kosze mogą zapełnić się po brzegi. Pogoda zmienia się, według prognoz najbliższe tygodnie przyniosą deszcze i stabilizację, a to dla grzybiarzy raj. Co zrobić z zebranymi maślakami, kurkami, podgrzybkami lub prawdziwkami? Świeże warto przeznaczyć na sos lub zupę, a resztę wysuszyć lub zamrozić. Jak wygląda prawidłowe przechowywanie leśnych darów? Podpowiadamy jak je suszyć krok po kroku. Wśród sprawdzonych sposobów m.in. suszenie grzybów w piekarniku, w suszarce i na słońcu.

Grzybobranie 2022. Co zrobić z zebranymi grzybami?

Jak jesień, to grzyby. Bez dwóch zdań w najbliższych tygodniach dania na bazie pysznych leśnych zbiorów będą na topie. Co więcej, smak borowików lub podgrzybków można zatrzymać na dłużej. Wystarczy je zasuszyć i odpowiednio przechowywać. Dzięki temu w każdej chwili mogą trafić jako aromatyczny dodatek do białego barszczu lub baza do wigilijnego farszu na pierogi.

Zebrane grzyby można też przechowywać w zamrażarce. O tym, jak prawidłowo mrozić grzyby możecie przeczytać tutaj:

Jak suszyć grzyby krok po kroku? Oto sprawdzone sposoby grzybiarzy

Suszenie wydaje się być proste, trzeba jednak pamiętać o kilku szczegółach. Sam proces to nic innego, jak jedna z form przechowywania żywności. Wysoka temperatura powoduje odparowanie wody, bez utraty aromatu i smaku. Choć w ten sposób można konserwować praktycznie wszystkie gatunki grzybów, najlepiej wybierać te o suchej strukturze kapelusza, np. podgrzybki lub prawdziwki. Nawet skurczone wciąż będą sprawiały wrażenie „nabitych”. Te, które na pierwszy rzut oka wydają się tłuste, np. maślaki, dobrze jest wcześniej obrać ze skórki. Z kolei gatunki blaszkowe, choć można suszyć, lepiej od razu wykorzystać lub zamrozić. Kurki czy rydze nie dość, że łatwo tracą walory odżywcze, są też wodniste, co utrudnia i wydłuża sam proces.

Warto pamiętać, że grzybów, które będziemy suszyć, wcześniej nie moczymy. Wystarczy oczyszczenie i segregacja na konkretne gatunki.

Suszenie grzybów w piekarniku, suszarce i nie tylko. Który sposób najlepiej wybrać?

Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych.

Amatorzy często stawiają na domowe suszenie zbiorów, a tu sposobów jest kilka. We wrześniu, gdy na zewnątrz jest jeszcze ciepło można pokusić się o wystawienie grzybów na działanie promieni słonecznych. Warunkiem jest dobra pogoda – przez kilka dni musi być ciepło i słonecznie. Pokrojone i równomiernie rozłożone maślaki lub koźlaki wystawia się na zewnątrz (najlepiej na tacce lub siatce, przykryte gazą) i suszy przez kilka dni.

Niektórzy wybierają szybszą formę – piekarnik. Tu zamiast kilku dni proces suszenia skraca się do kilku godzin. Pokrojone grzybki można położyć na ruszcie lub na tacce. Temperatura nie może być za wysoka, najlepiej ustawić 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Dla lepszego efektu można lekko uchylić drzwiczki, dzięki temu leśne zbiory nie zaparują.

W późne jesienne lub zimowe dni jako źródło ciepła posłuży kaloryfer. Suszenie „naszyjników” to metoda, którą praktykuje się od lat w wielu polskich domach. Kawałki grzybów nawija się z odstępami na nitkę i rozwiesza na żeberkach.

Grzybiarze stawiają czasem na lodówkę lub mikrofalówkę. O ile mikrofalówka działa ciepłem, o tyle zaskoczenie budzi drugie urządzenie. Kawałki rozkłada się na półkach i czeka, aż stracą nadmiar wody. Można pokusić się o montaż pochłaniacza wilgoci, który nieco przyspieszy całe zadanie. Minusem suszenia grzybów w lodówce jest intensywność zapachu i ryzyko przejścia nim innych produktów.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Każda z metod daje efekt w postaci twardych i suchych grzybów. Należy jednak monitorować cały proces, aby nie doprowadzić do przesuszenia, wtedy, zamiast służyć na kolejne miesiące, będą się kruszyć i rozpadać. Gotowe kawałki podgrzybków, prawdziwków lub maślaków warto przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej szklanym słoju, a także w ciemnym miejscu, np. szafce lub spiżarni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Dębica

Dębica Frigo Hp2 205/55R16 91H

361,00 zł259,00 zł-28%
miejsce #2

Hankook

Hankook Wi-Cept Rs3 W462 195/65R15 91T

304,00 zł233,00 zł-23%
miejsce #3

Continental

Continental WinterContact TS 870 205/55 R16 91H

550,00 zł459,00 zł-17%
miejsce #4

Kormoran

KORMORAN SNOW 205/55R16 91H

296,00 zł256,00 zł-14%
miejsce #5

Bridgestone

Bridgestone Blizzak Lm005 235/55R17 103V

831,00 zł735,54 zł-11%
miejsce #6

Sava

Sava Eskimo S3+ 185/65R15 88T

296,00 zł273,23 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Materiał oryginalny: Jak suszyć grzyby i jak je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby na suszenie grzybów w piekarniku, suszarce, czy na słońcu - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie