Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
10 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Przygotowanie grzybów...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

Przygotowanie grzybów
Każdy grzyb myjemy oddzielnie pod bieżącą wodą. Można marynować same kapelusze lub całe grzybki – to nie ma znaczenia.

Następnie grzyby wrzucamy do osolonej wrzącej wody i obgotowujemy na małym ogniu przez 5-7 minut (dotyczy to podgrzybków, maślaków i prawdziwków. Krócej, bo do 5 minut, gotujemy kurki, a 10 minut rydze. Uwaga z maślaków przed wrzuceniem do wrzątku należ ściągnąć skórkę z kapeluszy.

Po obgotowaniu odcedzamy grzyby na sitku.

Czas na wypełnienie słoików

Słoiki i nakrętki powinny być solidnie wyparzone i – co ważne – nieuszkodzone, żeby nie dostawało się do nich powietrze podczas przechowywania.

Najpierw do słoików na spód wkładamy po kilka plasterków marchewki. Na nich układamy gorące, podgotowane grzyby do wysokości trzech czwartych słoika. To wszystko wypełniamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki i na godzinę stawiamy je do góry dnem.

Następnie na 20 minut umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni, a po wyjęciu umieszczamy słoiki w garnku wyłożonym na spodzie bawełnianą ściereczką i wypełnionym wodą do jednej trzeciej wysokości i gotujemy też przez 20 minut.

Jeśli dobrze zapasteryzujemy w ten sposób nasze marynowane grzybki możemy je przechowywać nawet przez kilka lat, ale jeść możemy już po trzech dniach od przygotowania.
Marynowane grzyby można jeśli prosto ze słoika, ale są też doskonałym dodatkiem do innych potraw, na przykład do sosu tatarskiego.

Za to można dostać mandat w lesie! Sprawdź, czego nie wolno robić w lasach

Zobacz również

Klub Polaka został zdegradowany. Żegna się z ligą po 35 latach

Klub Polaka został zdegradowany. Żegna się z ligą po 35 latach

W regionie rusza pierwszy w Polsce ekologiczny browar. Byliśmy w środku [ZDJĘCIA]

W regionie rusza pierwszy w Polsce ekologiczny browar. Byliśmy w środku [ZDJĘCIA]

Polecamy

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Nie zatrzymał się do kontroli drogowej. Policyjny pościg za pijanym traktorzystą

Nie zatrzymał się do kontroli drogowej. Policyjny pościg za pijanym traktorzystą