Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni. Jak przyrządzić zupę krem z dyni? Najlepsze przepisy na dania z dyni

Maria Poznańska
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak Składniki: * 1 kg dyni  * 1 duża cebula  * 1 ząbek czosnku  * 50 g masła  * 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego  * 40-60 g parmezanu  * 2 liście laurowe  * 1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach  * sól  * pietruszka, parmezan do podania  WykonanieDo dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak Składniki: * 1 kg dyni * 1 duża cebula * 1 ząbek czosnku * 50 g masła * 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego * 40-60 g parmezanu * 2 liście laurowe * 1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach * sól * pietruszka, parmezan do podania  WykonanieDo dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.
Zupa z dyni. Gdy zaczyna się jesień, przestawiam swoje menu na rozgrzewające i sycące zupy. Smaczne zupy można przyrządzić z dyni. Jak przygotować zupę krem z dyni? Zobaczcie najlepsze przepisy na zupy z dyni.

Zupa z dyni. Najlepsze przepisy

Wydawałoby się, że zupa z dyni to nic takiego. W dodatku dynia nie ma charakterystycznego, mocnego smaku. Jednak można z niej wyczarować pyszne zupy. Odpowiednie przyprawy nadadzą potrawie niepowtarzalnego smaku.

Sezon na dynię trwa od lipca do pierwszych przymrozków. Warto wykorzystać ten czas na wypróbowanie naszych przepisów na zupy z dyni.

Zobacz też: Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię?

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem

Składniki

* mała dynia
* 2 ziemniaki
* bulion warzywny
* puszka mleka kokosowego
* sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili

Dodatkowo

* grzanki

Wykonanie

Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Krem z dyni z garam masala

Składniki:

* 1 dynia, średniej wielkości
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną
* 1 cebula
* Szczypta pieprzu cytrynowego
* Szczypta soli ziołowej
* Ok. ¼ łyżeczki garam masala
* 2 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pieprzem i piecz przez około 20 minut, aż zmięknie.

W tym czasie rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć pokrojoną cebulę i garam masala. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dorzuć upieczoną dynię. Całość podgrzej i zmiksuj na zupę. Dopraw dolą ziołową.

Krem doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

(Aleksandra Kuźbida)

Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki

Składniki

* średnia dynia
* 2 małe cebule
* chilli
* olej
* ½ kubka śmietany
* sól i pieprz
* sól do smaku
* grzanki

Wykonanie

Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak Składniki: * 1 kg dyni  * 1 duża cebula  * 1 ząbek czosnku  * 50 g masła  * 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego  * 40-60 g parmezanu  * 2 liście laurowe  * 1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach  * sól  * pietruszka, parmezan do podania  WykonanieDo dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.

Zupa z dyni. Jak przyrządzić zupę krem z dyni? Najlepsze prz...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki