Zupa z dyni. Najlepsze przepisy
Wydawałoby się, że zupa z dyni to nic takiego. W dodatku dynia nie ma charakterystycznego, mocnego smaku. Jednak można z niej wyczarować pyszne zupy. Odpowiednie przyprawy nadadzą potrawie niepowtarzalnego smaku.
Sezon na dynię trwa od lipca do pierwszych przymrozków. Warto wykorzystać ten czas na wypróbowanie naszych przepisów na zupy z dyni.
Zobacz też: Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię?
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem
Składniki
* mała dynia
* 2 ziemniaki
* bulion warzywny
* puszka mleka kokosowego
* sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili
Dodatkowo
* grzanki
Wykonanie
Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.
Krem z dyni z garam masala
Składniki:
* 1 dynia, średniej wielkości
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną
* 1 cebula
* Szczypta pieprzu cytrynowego
* Szczypta soli ziołowej
* Ok. ¼ łyżeczki garam masala
* 2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pieprzem i piecz przez około 20 minut, aż zmięknie.
W tym czasie rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć pokrojoną cebulę i garam masala. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dorzuć upieczoną dynię. Całość podgrzej i zmiksuj na zupę. Dopraw dolą ziołową.
Krem doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
(Aleksandra Kuźbida)
Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
* średnia dynia
* 2 małe cebule
* chilli
* olej
* ½ kubka śmietany
* sól i pieprz
* sól do smaku
* grzanki
Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?