Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melchmus z wetami...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Melchmus z wetami

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.

Składniki
1.2 l mleka
0.4 l wina białego wytrawnego
200 g cukru
14 żółtek kurzych
5 limonek
150 ml miodu
50 g pistacji łuskanych
50 g migdałów płatków
cynamon
5 jabłek lub gruszek

Wykonanie
Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.

Zobacz również

Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

NOWE
Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

"Kijankowy szał" w Poznaniu. Uwaga: jest ważny apel!

NOWE
"Kijankowy szał" w Poznaniu. Uwaga: jest ważny apel!

Polecamy

Iga Świątek poznała ostatnią rywalkę w Madrycie! Będzie powtórka finału sprzed roku!

Iga Świątek poznała ostatnią rywalkę w Madrycie! Będzie powtórka finału sprzed roku!

Świetna postawa polskich tenisistek w Lleidzie. Cztery zwycięstwa bez straty seta!

Świetna postawa polskich tenisistek w Lleidzie. Cztery zwycięstwa bez straty seta!

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping