Jak działają liofilizaty?

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Mało kto wie, że liofilizaty to żywność stworzona z myślą o kosmonautach, himalaistach i osobach, kochających ekstremalne wyprawy.

Jedzenie liofilizowane można przechowywać przez lata. Przyda się ono wysoko w górach, jak i na pustyni czy w puszczy. Będzie też wybawieniem dla studentów, którzy nie mają czasu gotować w czasie sesji!

Liofilizaty redukuje się do jak najmniejszej wagi. Należy jednak pamiętać, że takie jedzenie zachowuje całkowicie swój kształt, smak oraz najważniejsze - wartości odżywcze. Nie musimy się martwić, aby spożyć je w szybkim czasie, ponieważ posiada bardzo długi termin ważności.

Czym są liofilizaty?
Liofilizaty to produkty poddane lioflizacji, czyli procesowi odwadniania substancji i zamrożenia ich w temperaturze -50°C. Kolejnym etapem jest sublimacja powstałych kryształków lodu (lód zamienia się w parę, po czym następuje wymrażanie wody). Końcowy etap tego procesu to dosuszanie w 40-50°C - dzięki temu mamy gotowy produkt o wilgotności 1-2%. Właśnie tak uzyskujemy żywność liofilizowaną, która w ponad 90% zachowuje smak, aromat, kolor, kształt, wszystkie wartości odżywcze i witaminy zawarte w tradycyjnej potrawie.

Liofilizacja ratuje środowisko?
Co ciekawe, proces liofilizacji pomaga zredukować większość zanieczyszczeń. Żywność liofilizowana nie potrzebuje specjalnych sztucznych konserwantów, ponieważ jest zakonserwowana w naturalny sposób. Jest pozbawiona wody, dlatego charakteryzuje ją odporność na rozwój wszelkich bakterii. Oprócz tego możemy ją przechowywać przez naprawdę długi czas, bo nawet przez wiele lat! Warto też wiedzieć, że w przypadku liofilizatów oszczędzamy wodę i gaz, bo nie musimy ich gotować. Szeroką ofertę znajdziemy w sklepie SwissPharma

Liofilizaty - zalety

Jakie są zalety liofilizatów? Z pewnością należy wymienić to, że zachowują większość właściwości podstawowych dań, dzięki czemu osoby, znajdujące się w trudnych warunkach, mogą sporządzić jedzenie, które zapewni im energię do podejmowania dalszych wyzwań.

Beta-Karoten - ekologiczna marchew

Warto spożywać Beta-Karoten i witaminę A, aby poprawić stan naszego zdrowia. Codziennie jesteśmy narażeni na choroby. Poza tym z dnia na dzień nie młodniejemy, wręcz przeciwnie, dlatego warto wspomóc się dodatkowymi witaminami! Przykładowo możemy dodać do codziennej diety marchew liofilizowaną, która jest bogata w taki związki mineralne jak: fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, wapń, mangan, miedź, cynk, kobalt oraz witaminy A, C, PP, E, K, kwas foliowy, itd. Najistotniejszą jednak rolę odgrywa barwnik pomarańczowy β-karoten.

Jak działają liofilizaty?

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3