Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka w sosie chrzanowym przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To prosty pomysł na wielkanocną przekąskę

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Jajka w sosie chrzanowym to ciekawa propozycja na wielkanocny stół.
Jajka w sosie chrzanowym to ciekawa propozycja na wielkanocny stół. pxhere.com/ zdjęcie podglądowe
Jajka w sosie chrzanowym są daniem nieskomplikowanym i bardzo szybkim do wykonania. Do jego przygotowania wystarczą składniki, które zazwyczaj każdy ma w lodówce. Dla osób wychowanych w czasach PRL–u to pyszne wspomnienia ze szkolnej stołówki, ale też obiadów domowych. Przepis jest banalnie prosty i idealnie nadaje się na Wielkanoc.

Spis treści

Jajka w sosie chrzanowym kojarzą się z trudnymi czasami PRL–u. Wówczas w sklepach nie było takiego wyboru, jak dziś, a i możliwości finansowe często były ograniczone. Sięgano po najprostsze składniki, a z nich powstawały pyszne dania, choć dla pokoleń dorastających po upadku komunizmu, wiele z połączeń wydaje się nietypowych. Jajka w takim wydaniu sprawdzą się także na stole wielkanocnym.

Jajka zazwyczaj jadamy na śniadanie, czasami też są rozwiązaniem na szybką kolację. Rzadko sięgamy po nie jako po główny składnik dania obiadowego, a szkoda. Są tanie i – jedzone odpowiednio często – zdrowe. Można z nich wyczarować naprawdę wiele. Jednym z takich dań będą jajka w sosie chrzanowym.

Czytaj też: Chrzan wielkanocny nie ma sobie równych. Zobacz przepis i 5 potraw, które nie obędą się bez dawki pikantnego korzenia

Przepis na jajka w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 30 gramów masła,
  • 20 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów bulionu,
  • 200 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pęczek koperku.

Jak zrobić jajka w sosie chrzanownym?

  1. Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i usmażyć cebulę na złoty kolor.
  4. Wsypać mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie zasmażka. W razie potrzeby dodać nieco masła.
  5. Powoli dolewać zimny bulion, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
  6. Dodać do sosu chrzan i całość zagotować.
  7. Dolać do garnka śmietankę i przyprawić według smaku. Doprowadzić do wrzenia.
  8. Posiekać drobno koper i dodać do sosu. Część zostawić do dekoracji.
  9. Jajka obrać i podawać polane sosem, udekorować koperkiem.

Jak podawać jajka w sosie chrzanowym? Sprawdzą się na wielkanocnym stole

Jajka w sosie chrzanowym są świetną propozycją na szybki obiad. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki, można podawać je też z surówką. To danie sprawdzi się również w nieco innym wydaniu. Jajka należy ułożyć na półmisku i polać sosem, tak podane mogą służyć za przystawkę podczas wielkanocnego śniadania. Smak sosu warto wzbogacić, dodając łyżkę musztardy, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Zielony akcent w postaci koperku nada daniu lekkości, będzie ono dobrze smakować i wyglądać również ze smażoną cebulą lub boczkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jajka w sosie chrzanowym przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To prosty pomysł na wielkanocną przekąskę - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki