Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Zaostrzenie przepisów i przepadek  pojazdów nie działają na gorlickich kierowców

Zaostrzenie przepisów i przepadek pojazdów nie działają na gorlickich kierowców

Domek staruszki stanął w ogniu. Kobieta trafiła do szpitala

Domek staruszki stanął w ogniu. Kobieta trafiła do szpitala

Polecamy

ME w boksie. Zwycięstwa Kuczewskiej i Rogalińskiej

ME w boksie. Zwycięstwa Kuczewskiej i Rogalińskiej

Klasyfikacja asyst w Ekstraklasie. Szósty raz Feliksa

Klasyfikacja asyst w Ekstraklasie. Szósty raz Feliksa

Nowe mieszkania osiedla Welocity Wiczlino włączone do sprzedaży. To coś dla aktywnych

Nowe mieszkania osiedla Welocity Wiczlino włączone do sprzedaży. To coś dla aktywnych