Jabłka są naszym dobrem narodowym. 28 września miały swój światowy dzień

Agata Wodzień
Agata Wodzień
28 września - Światowy Dzień Jabłka Agata Wodzień-Nowak
- Wybierając polskie jabłka nie tylko wspieramy rodzimych producentów, ale również dbamy o środowisko naturalne - przekonuje Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Polska jest największym producentem jabłek w UE, a 28 września jest światowy dzień tych owoców.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego powierzchnia, na której rosły w 2019 roku jabłonie wynosiła w Polsce 176,1 tys. ha. Plony z 1 ha wyniosły 17,5 tony, a ogółem w kraju 3 mln ton. Największe tereny sadów jabłoniowych mamy w województwach mazowieckim (prawie 73 tys. ha), następnie lubelskim (22,7 tys. ha), świętokrzyskim (22,7 tys. ha), łódzkim (19,5 tys. ha).

28 września - Światowy Dzień Jabłka

Kiedy kupujemy polskie owoce, zyskuje środowisko. - Nie musimy ich transportować z innych części świata, jak to ma miejsce w przypadku cytrusów, a tym samym zmniejszamy nasz ślad węglowy. Co ważne, kupując lokalnie produkowane jabłka, sprawiamy, że więcej pieniędzy zasila budżet krajowy - tłumaczy Marcin Wroński.

Z okazji przypadającego w poniedziałek Światowego Dnia Jabłka Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu zorganizowali w gospodarstwie sadowniczym w Trzeku konferencję prasową pt. "Jabłka krajowe - smaczne i zdrowe".

- Z wykształcenia, powołania i zamiłowania jesteśmy ogrodnikami - mówiła Małgorzata Prządak. - Trzymamy się tradycyjnych metod upraw, dzięki którym od 30 lat pozyskujemy smaczne i zdrowe owoce, które dostarczamy do sklepów ze zdrową żywnością w Poznaniu i okolicach.

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i trzecim na świecie. Udział naszego kraju w światowej produkcji jabłek wynosi około 5%, a w unijnej 27%.

- Podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że najwyższą wartość odżywczą mają owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej. A polskie jabłka to przede wszystkim bogate źródło witamin, minerałów i błonnika. Są nie tylko wysokiej jakości, smaczne, ale i zdrowe - mówił zastępca dyr. KOWR.

Owoce są pod kontrolą. - Polskie jabłka, a także inne popularne owoce regularnie poddawane są wnikliwym kontrolom zarówno na etapie produkcji, jak i sprzedaży oraz eksportu. Kontrole potwierdzają, że polskie produkty są bezpieczne i wolne od niechcianych agrofagów czy pestycydów, dlatego PIORiN zachęca do kupowania owoców, a w szczególności jabłek pochodzących od polskich producentów - podkreślił Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Adam Błochowiak.



„O winie słów kilka”. Przekonaj się, czy wiesz o nim wszystko

Wideo

Materiał oryginalny: Jabłka są naszym dobrem narodowym. 28 września miały swój światowy dzień - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.