W kulinarnym festiwalu wystąpiły gospodynie z kół gospodyń wiejskich z Koloni, Długiego Krza i Gnieżdżewa, kucharze z podmiotów gastronomicznych - Oaza Zdrowia Wichrowe Wzgórze z Chmielna, Centrum Rekreacji U Stolema, uczniowie szkół gastronomicznych z ZSP w Przodkowie, ZSP w Sierakowicach i ZSP w Somoninie, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie i Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, Zespół szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Chojnicach.
Osobno rywalizowały osoby niezrzeszone - Dorota Wolska, Katarzyna Lis, Stefania Konkel, Ewelina Pobłocka, Danuta Miotk, Małgorzata Mejna,
Była też Agroturystyka Gościna z Kościerzyny i Bernadka Puzdrowska z Ostrzyc.
Wszyscy przygotowali kaszubską potrawę, licząc na trofea - Złotą, Srebrną i Brązową Łyżkę oraz nagrody.
Gości zabawiali mistrzowie - Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz i Kazimierz Żołnowski - opowiadając o wyrobie białej kiełbasy, placuszkach serowych z owocami, piekąc smakowitą karkówkę.Nikt głodny z Ostrzyc nie wyjechał.
J.S
Źródło: Kartuzy Nasze Miasto
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?